Čeleď dvoukřídlého hmyzu, jehož larvy jsou součástí bentosu a velmi důležitou složkou potravy kaprovitých ryb.
Pojem „na panáčka“, také sněhulák … vždy jde o nastražení potápivého boilies s Pop Up kuličkou navlečené na přívěs pod háček. Velice oblíbená montáž při chytání i velkých a opatrných kaprů. Potápivé bolies se navléká do spodní části, tedy blíže …
Jedná se o proudivé úseky řek v předhoří. Jde o čisté vody, ve kterých kromě parem žijí i další ryby, například oukleje, tloušti, úhoři, plotice, či hrouzci. V klidnějších částí těchto úseků se objevují i okouni, štiky a další nížinné …
Párové ploutve u ryb jsou ploutve prsní a břišní, ostatní jsou ploutve nepárové, tedy ploutve hřbetní, tuková – pokud ji ryba má, ocasní a řitní.
Rybářské označení návnad složených z nejrůznějších zemědělských plodin jako je pšenice, řepka, kukuřice, hrách, fazole … tyto návnady se používají na zakrmení lovného místa při chytání kaprovitých ryb. Většinou se před samotným chytáním musí tepelně upravit, některé pak alespoň máčet.
Rybářské dělení tekoucích vod podle pásem. Jsou čtyři: pásmo pstruhové, pásmo lipanové, pásmo parmové a pásmo cejnové. Hranice pásem nejsou přesné, často se pásma překrývají. V pstruhových pásmech najdeme například i štiku a tlouště. Více viz náš článek: Rybí pásma, …
Larvy pakomárů, oblíbená nástraha při lovu na plavanou, ale i při chytání na položenou, například s feedrovým prutem.
Původně doktorské kleště. Rybáři je používají na šetrné vytáhnutí háčků z úst.
Rybí karbanátky usmažené v oleji, po vychladnutí naložené do sladkokyselého nálevu, podobného tomu, co se nakládají okurky. Zavináče po 1 až 2 týdnech jsou úžasné, jako studený předkrm, či pochutina k pivu či vínu servírované spolu s čerstvým pečivem.