Řeky a potoky, které vytékají ze skal a skalních podzemních prostor. Mívají tvrdou, ledovou vodu a díky tomu v nich i v nižších zeměpisných polohách mohou žít lososovité ryby.
Slouží k částečnému rozmělnění potravy, z které dokáží vytlačit přebytečnou vodu, ryba je má během celého života, nemění se.
Vzácný jev u zvířat. U ryb je albinismus způsobený chybějícími kožnímu barvivovými buňkami, takže místo typické barvy, jsou jen špinavě bílé. Občas se v našich vodách objeví například sumec – albín.
Tyto rybníky se zřizují pro likvidaci odpadních vod převážně organické povahy u závodů s celoročním provozem (jatka, mlékárny …). Asimilační rybníky, tak jako i akumulační rybníky, musí být izolovány od veřejných toků.
Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.
Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.
Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.
Langer MediaNet s.r.o.
Chábory 5, 518 01 Podbřezí
IČO: 04732090, DIČ: CZ04732090
Kontakt: 775 684 842
rybarskyrozcestnik(@)seznam.cz
Copyright 2023 ©Rybářský rozcestník. Všechna práva vyhrazena.
Kopírování jakékoliv části webu není povoleno bez souhlasu autora.