Rybářský rozcestník

Rybí hřbitov na Rozkoši. Přežily horké léto, nepřežily stěhování

Náchodsko, Rychnovsko – Stovky stříbřitých těl malých rybiček ve čtvrtečních paprscích slunce začínaly rychle osychat na břehu Rozkoše nedaleko místního Jachtklubu, kam je vyplavila voda. Podle slov technika Východočeskéhoúzemního svazu Jana Pohla se ale nejedná o úhyn spojený s teplem a nedostatečným okysličováním vody. S největší pravděpodobností se jedná o rybky, které byly na Rozkoš přepraveny z nádrže Zákraví na Rychnovsku.

Přežily horké léto a nakonec se jim stala osudnou příprava na odbahnění jejich domova. Řeč je o stovkách rybek a ryb, které po zářijovém vypouštění nádrže Zákraví „nerozdýchaly“ přestěhování do zhruba 12 kilometrů vzdálené Rozkoše. „Zákraví nebylo vypuštěno možná třicet let. Rybáři se snažili pobrat z bahna i ty malé přidušené ryby ve snaze zachránit je a vysadit je na Rozkoši. Pochopitelně s ohledem na zákal a teplotu nějaký úhyn tam byl, to se nedá nic dělat. Rackové a dravci si s tím poradí,“ říká Jan Pohl, že ptáci budou mít v těchto dnech na břehu Rozkoše vydatné hody.

Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Nejčtenější články

Ryba v české kuchyni – 7. díl

Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

Vytuněná umělá kukuřice

Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.