Rybářský rozcestník

Rybí hřbitov na Rozkoši. Přežily horké léto, nepřežily stěhování

Náchodsko, Rychnovsko – Stovky stříbřitých těl malých rybiček ve čtvrtečních paprscích slunce začínaly rychle osychat na břehu Rozkoše nedaleko místního Jachtklubu, kam je vyplavila voda. Podle slov technika Východočeskéhoúzemního svazu Jana Pohla se ale nejedná o úhyn spojený s teplem a nedostatečným okysličováním vody. S největší pravděpodobností se jedná o rybky, které byly na Rozkoš přepraveny z nádrže Zákraví na Rychnovsku.

Přežily horké léto a nakonec se jim stala osudnou příprava na odbahnění jejich domova. Řeč je o stovkách rybek a ryb, které po zářijovém vypouštění nádrže Zákraví „nerozdýchaly“ přestěhování do zhruba 12 kilometrů vzdálené Rozkoše. „Zákraví nebylo vypuštěno možná třicet let. Rybáři se snažili pobrat z bahna i ty malé přidušené ryby ve snaze zachránit je a vysadit je na Rozkoši. Pochopitelně s ohledem na zákal a teplotu nějaký úhyn tam byl, to se nedá nic dělat. Rackové a dravci si s tím poradí,“ říká Jan Pohl, že ptáci budou mít v těchto dnech na břehu Rozkoše vydatné hody.

Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.