Rybářský rozcestník

Rybáři řeší, jak vrátit do toků ryby, pomáhá i plastová krabička

Narovnání toků, odstraňování mrtvého dřeva, znečištění vody, sucho, eroze, narušení migračních bariér na tocích i čističky odpadních vod. To jsou faktory, kvůli kterým v řekách vymizely ryby. Přírodovědci, ekologové i rybáři se teď snaží situaci napravit.

„Je těžké stanovit přesné procento, kolik ryb v tocích ubylo. Můžu jen potvrdit, že jich bylo hodně a hlavně utrpěla rozmanitost druhů,“ tvrdí Miroslav Kubín, zoolog Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Nejen on se nyní podílí na jednom z projektů, který by měl stav změnit. Základem je úprava vodních toků. „V beskydských řekách i potocích scházely velké balvany, mrtvé dřevoa jemný štěrk. Ryby je potřebují na trdliště, místo, kde dochází ke tření, úkryty a štěrk na rybí školky, což jsou mělčí části kolem břehů pro mladé pstruhy. Proto jsme umisťovali do toků nejen balvany, ale ručně nebo za pomoci bagru i štěrk,“ vysvětluje Kubín. „Výsledky budeme mít zhruba za měsíc, ale už teď tušíme, že budou dobré.“

Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím