Rybářský rozcestník

Rekordní sumec chycený na Ebru Čechem!

Že sumci dorůstají úctyhodných rozměrů ví i lidé, kteří se o rybaření moc nezajímají. Ovšem i my rybáři se běžně nesetkáváme s těmi největšími kusy. Jedno dostaveníčko se nedávno povedlo Romanovi Ebro Kuřilovi, který zažil boj s opravdovým monstrem, sumcem velkým 259 cm o váze kolem 110 kg. Je až neuvěřitelné, že ho dokázal zdolat!

Právě na podzim jsou sumci extra bojovní. A tento byl chycený ještě tzv. na vláčku, tedy při tahání nástrahou po dně. Kdo není rybář, nepochopí, co to muselo být za útok takového sumce. A to zdolávání, to je jen pro zdravé, velké chlapy. 😀

Někteří rybáři tvrdí, že na Ebru ve Španělsku není problém obří sumce chytit. To ostatně tvrdí také o Pádu v Itálii. Ano, obě řeky skrývají velké sumce, ale ti největší jsou samozřejmě také nejstarší a logicky tedy nejzkušenější. Přemluvit vousáče starého například více jak 50 let, aby se nechal nachytat na umělou nástrahu, to chce nejen kus velkého rybářského štěstí, ale i velké zkušenosti. A to nemluvím o tom, že jedna věc je se dočkat záběru a druhá, rybu dostat na břeh!

Od nás z redakce velká gratulace Romanovi a díky mu za souhlas se zveřejněním jeho fotky!

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím