Rybářský rozcestník

Sumec v alobalu II.

Kostky sumce s brambory a další zeleninou ochucené kořením, upečené v alobalu na grilu, nebo i doma v troubě.

2 náročnost
45 minut
+ doba předvaření brambor a odležení masa  
sumecsumecsumecsumec
  • Rozpis na 2 porce:
  • 500 g masa ze sumce (2 větší podkovy)
  • 400 g předvařených menších brambor
  • 200 g cukety
  • 8 ks listů římského salátu
  • 4 ks rajčata
  • 2 ks červené cibule
  • 1 ks červená paprika
  • grilovací koření ryby
  • sušená petrželka
  • citronová šťáva
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • pažitka
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy nakrájíme na větší kostky, středovou páteřní kost a menší kůstky, tuk odstraníme, kůži na kostkách necháme, aby se maso nerozpadnulo.
    2. Maso osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odležet.
    3. Menší brambory předvaříme do polo měkka a necháme vychladnout.
    4. Dva čtverce alobalu 25 x 25 cm potřeme olivovým olejem, rozdělíme a naskládáme plátky oloupaných brambor, osolíme, posypeme sušenou pažitkou, drceným kmínem, poklademe proužky cibule, kostky sumce, plátky cukety, rajčat, proužky papriky. Posypeme grilovacím kořením, sušenou petrželkou, pokapeme olivovým olejem, zabalíme.
    5. Na rozpáleném grilu pečeme 25 minut. Balíčky rozděláme, na talíře dáme omyté listy římského salátu, obložíme na talíři upečenou zeleninu, rybím masem, brambory, posypeme pažitkou a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?