Rybářský rozcestník

Pohár pod Zelenou horou

ČRS, z. s., místní organizace Nepomuk, Vás všechny srdečně zve na I. ročník kombinovaného závodu v LRU na plavanou a feeder. Pohár pod Zelenou horou
Závod je součástí Plzeňského Grandslamu. KDY: 05.07.2023. KDE: rybník Klášter v obci Klášter u Nepomuka.

Popis závodu:
Jedná se o v lovu ryb udicí na plavanou a feeder.
Účastníci budou losem rozděleni na dvě skupiny. Jedna skupina bude chytat první kolo feeder a druhá plavanou. Do druhého kola se skupiny vymění. Lov na feeder bude probíhat ze strany od hospody a na plavanou z druhé strany. Pro oba úseky je omezený počet na 20 závodníků. Celkový maximální počet závodníků je 40.

Pravidla pro feedrový závod:
Nástrahy, návnady a způsob vnadění. Chytá se dle závodního řádu LRU feeder.
1. Celkové množství návnad na jedno kolo je omezeno na 15 litrů.
2. Celkové množství povolených živých nástrah na jedno kola je omezeno na 1,5 litru.
3. Závodníci mohou vnadit při základním vnadění a v průběhu závodu pouze krmítkem max. velikosti dle ZŘ (průměr 5 cm a max délka 7 cm).  Při hrubém krmení sestava nesmí obsahovat koncový návazec s háčkem

Pravidla pro závod v plavané:
Nástrahy, návnady a způsob vnadění. Chytá se dle závodního řádu LRU na plavanou.
1. Celkové množství návnad na jedno kolo je omezeno na 15 litrů.
2. Celkové množství povolených živých nástrah na jedno kola je omezeno na 1,5 litru.
30 minut před zahájením závodu proběhne kontrola množství návnad a nástrah, nutno mít živou nástrahu v krabičkách, které na sobě budou mít napsaný objem pro lepší kontrolu. Použití patentek je zakázáno.

Vyhodnocení:
Závod bude vyhodnocen jako celkový a to součet umístění jednotlivců z prvního a druhé kola. Dále budou vyhlášeni vítězové sektorů.

Program:

6:30 – sraz účastníků pod hospodou v Klášteře
7:00 – prezentace, losování, rozchod na místa
7:30 – příprava
8:50 – 9:00 – krmení
9:00 – 12:00 – 1.kolo
12:00 – 14:20 – vážení, oběd, příprava na 2 kolo
14:20 – 14:30 – krmení
14:00 – 17:00 – 2. kolo
17:00 – 18:00 – vážení a vyhlášení výsledků
18:30 – večerní posezení

Více zde: https://www.crsplzen.cz/inpage/pohar-pod-zelenou-horou/

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.