Rybářský rozcestník

Novomlýnská nádrž vydala dosud největšího kapra v historii Evropského šampionátu v lovu kaprů!

Na Novomlýnské nádrži se pořádá již pátý ročník Evropského šampionátu v lovu kaprů „Stairs2Hell“. Jejím pořadatelem je společnost European Carp Fishing Association, která se organizací závodů zabývá již řadu let, ve spolupráci s Moravským rybářským svazem a Povodím Moravy. V čele této společnosti stojí manažerka projektu Tereza Asterová, na závodech dále spolupracují ambasador projektu, známý rybář Jakub Vágner a zkušení organizátoři, rybáři a ředitelé závodů, Petr Šurek a Vít Černý. Tento závod má tradici již od roku 2017 a letos se ho účastní 100 tříčlenných týmů z celé Evropy. Vítěz získá 500 000 Kč a věcné ceny v hodnotě přes 200 000 Kč. Jednou z hlavních myšlenek závodu je podpora mladých rybářů při jejich cestě k úžasnému koníčku, proto pořadatel poskytuje dar rybářského vybavení v hodnotě 200 000 Kč na chod dětských rybářských kroužků v rámci Moravského rybářského svazu. Tímto je tento závod naprosto unikátní v rámci celosvětového měřítka.

tabulka11tabulka22foto-závodyfoto-závodyfoto-stairs

V sobotu 2. 10. se sjely do Strachotína všechny přihlášené týmy k registraci a zahajovacímu ceremoniálu. Poté proběhlo losování lovných míst. V neděli ve 14.00 hodin byl závod oficiálně odstartován.

V tomto závodě se hodnotí součet hmotností třech největších kaprů, které daný tým uloví. Bodovanou rybou je kapr přesahující 7 kilogramů. Díky tomu jsou závody napínavé až do poslední chvíle, protože jedna velká ryba dokáže jednoduše zamíchat celým pořadím. Dále se hodnotí tzv. „těžba“, což znamená, že ohodnocený bude i tým s nejvyšším součtem ulovených kaprů nad 7 kilogramů.

Každé lovné místo má vytyčený svůj lovný sektor, který byl v letošním roce prodloužen na hranici 500 metrů. Tento sektor tým nemůže opustit, jinak by byl penalizován a v krajním případě ze závodu vyloučen. Na dodržování tohoto pravidla je dohlíženo pomocí GPS lokátorů, které organizátor před závodem umístil do každého člunu.

K dnešnímu dni se týmům podařilo ulovit již 260 bodovaných ryb o celkové hmotnosti přes 3 a půl tuny, největší rybou je kapr o hmotnosti 29,82 kg, kterého se podařilo ulovit týmu SONIK SPORTS & EKO BAITS TEAM POLAND.

Český tým UFO FISHING je prozatím na prvním místě se součtem tří nejtěžších ryb 71,01 kg. Na paty mu ale šlape tým Carp Only 2 se součtem 70,45 kg. I z těchto čísel je vidět, jak je závod vyrovnaný. Však zde také startuje naprostá rybářská špička z celé Evropy.

Během posledních dní jsou závody vždy maximálně napínavé, protože ryby již najedou na lovné místo a s důvěrou přijímají krmení. S napětím tedy čekáme, co týmům přinese další noc závodu a jestli se někomu podaří ulovit ještě větší rybu.

Závod European Carp Championship “Stairs2Hell” se může konat díky nemalé podpoře všech partnerů, angažujících se institucí a podpory místních obyvatel. Velké díky patří obzvláště Moravskému rybářskému svazu, Povodí Moravy, Jihomoravskému kraji a místním obcím Strachotín, Šakvice, Přítluky, Milovice, Dolní Věstonice, Pavlov a Zaječí.

Napínavé finále celého závodu můžete sledovat na následujících kanálech:

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.