Rybářský rozcestník

Neutrálně vyvážené boilie z PopUp boilie a boilie potápivého

Na rybářském trhu se před nějakým časem objevilo tzv. vyvážené boilies, což je nástraha na zvláště opatrné kapry. Dnes jde o běžně dostupné zboží, kterou nabízí mnoho rybářských obchodů. Dá se tedy jednoduše koupit. Stejně tak ale vlastnosti vyváženého boilies můžeme u vody napodobit a nastražit takové falešné, neutrálně vyvážené boilie a to pomocí půlky PopUp boilie a půlky boilie potápivého, tedy nástrah, které má většina rybářů běžně ve svém arzenálu i v několika variantách.

dvěfalešnéfalešnéfalešnéfalešnéfalešné

Jde o zcela jednoduchý trik. Chytání tzv. „na panáčka“, takto nastraženou nástrahu používá dnes mnoho rybářů chytajících na boilies koule. Stačí na přívěs pod háčkem zavěsit jednu potápivou kouli a k ní přidat jednu PopUp boilie, tedy plovoucí kouli. Ale co se stane když obě koule prohodíme?

Někteří zkušenější rybáři si řeknou, že to nebude fungovat. Ale občas právě tento způsob nabídnutí boilies ryby zaujme. Ovšem takto nastražené boilies se dá ještě více vytunit!

Půlky různých barev boilies nastražených k sobě, tvořících tak vlastně jedno smíšené boilie, to není také žádná velká novinka. Kombinace barev a chutí boilies, to je dnes běžná taktika mnoha zkušených rybářů. Ale co tak vyzkoušet a nastražit půlku PopUp boilie, kterou ale navlékneme na přívěs háčku blíže k háčku a doplníme ho druhou půlkou potápivého boilie. Tak vlastně vytvoříme náhražku dokonale vyváženého boilies.

A v čem je neutrálně vyvážené boilies jiné než klasické nebo PopUp boilies?

Jde o hybrid mezi potápivým a PopUp boilies. Toto boilies mnohem pomaleji propadá vodním sloupcem ke dnu, jeho vztlak ale není takový, aby plavalo jako PopUp boilies, je jen mírně odlehčené a tak se přirozeněji chová na dně, stejně jako ostatní návnada u dna a to ať už díky různým proudům, tak například přirozeněji reaguje s ostatním materiálem u dna například díky pohybu ploutví ryb. Jde tedy o nástrahu na lov zvláště opatrných, zkušených ryb, především kaprů.

Žlutá půlka boilie je PopUp a ta tmavá je půlka klasického potápivého boilie….

TIP: Obě půlky lze slepit obalovací pastou, lepidlem na červy, kapkou sekundového lepidla, nebo zajistit zarážkou na vlasový přívěs. Takto nastražené dvě půlky boilie by totiž i po náhozu, po dopadu na dno, měly působit u dna pěkně celistvě.

Někdy si říkám, že ryby přeci nemohou být tak chytré. Ale občas to tak vypadá, že opak je pravdou. Zda jde o chytrost ryb, nebo jen nějaký jejich šestý smysl, či rybí intuice, nevím, ale zkušenost ukazuje, že se opravdu vyplatí rybám občas zamotat hlavu a nabídnout jim něco nového, jiného, než ostatní rybáři kolem. A tak vyzkoušejte vyvážené boilie udělané z PopUp boilie a boilie potápivého, třeba právě tato varianta nastražení boilies bude tou vaší úspěšnou.

Text i foto: Jiří Langer

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím