Rybářský rozcestník

Jet Fish Carp marathon Labe – podzim 2017

Mezinárodní kaprařský závod na řece Labi u Kostelce nad Labem konaný pod záštitou Středočeského územního svazu a jeho předsedy pana Dušana Hýbnera. Kdy? Od 3. do 8. 10. 2017!

Přihlášky zde: www.cm-praha.cz/o_zavode/prihlasky

Registration here: www.cm-praha.cz/o_zavode/prihlasky

Závodní úsek:

Labe u Kostelce nad Labem  – revír 411049 – Labe 17

Závodní úsek bude začínat po proudu pravý břeh  řeky od  výtoku z borecké tůně u ř. km 868,8 a pokračovat bude až k jezu v Kostelci Nad Labem., kde bude konec. Rozdělen bude na dva sektory.

Počet týmů: max. 25, lov nonstop!

Kontakty:

Antonín Gergišák  +420 775 144 670

Robert Samek           +420 773 799 549

e-mail: [email protected]

Registrace:

– Tým se registruje pomocí řádně vyplněné přihlášky, která je na našem webu. Týmy budou registrovány v pořadí, v jakém k nám dorazí registrační emaily. Obratem Vám zašleme číslo účtu a variabilní symbol k zaplacení startovného.

Startovné 7000,- kč

V případě, že do 7 dnů od data přihlášení, nebude bez důvodné omluvy uhrazeno startovné na zaslaný účet, bude registrace týmu zrušena a místo bude nabídnuto dalším týmům.

– Zruší-li registrovaný tým registraci, startovné se vrací v  70 % výši.

– pokud se týmu, který se po úhradě startovného bude chtít ze závodu odhlásit a podaří se mu za sebe sehnat náhradní tým a tento tým uhradí včas startovné, bude odhlášenému týmu startovné vráceno v plné výši

Více o závodu zde: www.cm-praha.cz/propozice-2

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.