Rybářský rozcestník

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

VysledkyMSMSMSMSMSMSMSMSMSMSMSMS

Cesta za medailovým snem započala šest dní před šampionátem, kdy se výprava vydala auty do 1 400 km vzdáleného Plovdivu tak, aby čtyři dny před startem MS mohli Češi trénovat na místní veslařském kanálu.

Během celé doby panovala 40stupňová vedra, se kterými se museli závodníci potýkat a zároveň během přípravy vymyslet nejlepší strategii, jak přelstít místní ryby.

Naštěstí na závodní dny bylo ohlášeno ochlazení a tým s napětím očekával, zda skutečně přijde, a co změna klimatických podmínek udělá s aktivitou ryb, a zda bude fungovat připravená strategie.

MS handicap Bulharsko 2024…

Do závodu reprezentační kouč Vladimír Vyslyšel nominoval čtveřici Radim Kozlovský, Petr Krym, Petr Svatoš a Emanuel Vyhlídal.

Předpověď počasí vyšla do puntíku, teplota spadla o 18 stupňů, po hodině závodu přišel silný vítr a déšť. Vlivem silných poryvů větru většina závodníků přešla na techniku odhozu a český tým s asistenty odváděl skvělou práci. Výsledkem po prvním dnu bylo třetí místo a pro následující den jasný plán: udržet se na medailové pozici za každou cenu.

Do druhého dne trenér nasadil do závodu Jána Omamika, jenž nahradil Petra Svatoše. Češi pokračovali v pátečních výkonech a na každém z nich bylo vidět, jako tu medaili chtějí. Závěrečnou půlhodinu závodu však ryby přestaly úplně brát a v týmu zavládla nervozita, jak to nakonec dopadlo.

Naštěstí ryby nebraly ani ostatním, a tak v českém týmu zavládla obrovská euforie. Tým, který na posledních dvou světových šampionátech skončil vždy šestý, se konečně dočkal a bylo z toho nádherné třetí místo.

„Jsem na kluky nesmírně pyšný, dokázali pro nás velkou věc a zcela zaslouženě jsou třetí nejlepší na světě,“ uvedl trenér Vladimír Vyslyšel a dodal: „Poděkování patří nejen jim za to, jak celou dobu tady dřeli, ale i jejich asistentům, kteří to s nimi absolvovali a také klukům, kteří se starali o zázemí tak, abychom se mohli věnovat jen závodům. Je to krásný úspěch nás všech a máme na čem stavět.“

Bronzový tým tvořili trenér Vladimír Vyslyšel, závodníci Radim Kozlovský, Ján Omamik, Petr Svatoš, Petr Krym a Emanuel Vyhlídal, asistenti Zdeněk Rovnaník, Miroslav Horálek, Markéta Nováčková, Dušan Bednařík a Jiří Mačo, kladrubské trio starající se o veškeré zázemí Jan Porhansl, Pavel Kletečka a Stanislav Komenda.

Výsledky MS 2024 Plovdiv…

Češi se neztratili ani v jednotlivcích, neboť Vyhlídal byl celkově 7., Kozlovský 13., Krym 15., Omamik 33. a Svatoš 35.

Poděkování patří i těm, bez kterých by se cesta na MS nemohla uskutečnit a těmi jsou Český rybářský svaz, Středočeský územní svaz, společnosti AUTO-EDER Karlovy Vary, Sedldekor Bohumila Sedláčka a Maso Třebovle.

Jan Porhansl

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?