Rybářský rozcestník

Krmítková směs – kdy použít jemnou směs a kdy směs hrubou?

V obchodech s rybářskými potřebami najdeme nepřeberné množství krmítkových směsí. Různě barevné, s mnoha chutěmi a vůněmi. Ovšem svoji roli hraje i jemnost každé směsi. Víte vůbec, kdy použít jemnou směs do krmítek a kdy naopak hrubou směs plnou kousků návnady?

Existuje jednoduché pravidlo, čím jemnější směs, tím více se hodí do menší hloubky, chytáme s nimi na mělčinách a podobně. Také četnost záběrů hraje velkou roli. Pokud ryby berou ihned po dopadu, nebo tak do 10 minut, opět se hodí spíše jemná směs. Naopak čím větší hloubka, tím volíme větší zrnitost zakrmovací směsi. Také záběry přicházející do 30 minut avizují, že je nejlepší použít středně zrnitou směs.

Na hloubkách nebo při záběrech po hodině a více použijeme hrubozrnné směsi nebo i zakrmovací peletky.

Důvod je jasný! Jemné krmení se rychle rozpouští a tak se za chvíli úplně ztratí z krmítka a to zvláště v proudné vodě. Ryby pak nenajdou pachovou stopu a díky tomu nemusí najít naši nástrahu u krmítka. Větší kusy v zakrmovací směsi zajistí delší poločas jejího rozpadu a tak zakrmení funguje podstaně déle, nejlépe, když po celou dobu nastražení.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.