Rybářský rozcestník

Víte, kdo jsou čapíci?

K tradičním výlovům rybníků, hlavně v jižních Čechách, patří jako místní kolorit čapíci. Když se odloví rybník, rybáři skončí svoji práci, přijdou na řadu právě čapíci, kteří výlov ryb, z různých důvodů zapomenutých v bahně, dokončí. Správce kdysi zavolal ,,hoří“ a to byl povel pro čapíky. Vrchnost byla k prostému lidu shovívavá a za zřetelné zábavy šlechty se, před jejich očima, chudina plácala v bahně a sbírala nedolovené ryby.

čapíci-úvodníčapíci-rybářičapíci-počapíci-vypuštěno2čapíci-vaření

Prostý lid si tedy mohl se souhlasem vrchnosti zalovit na panském rybníku a při troše šikovnosti si vylepšit jídelníček rybami. Název čapík není dodnes vysvětlený, jak vzniknul. Buď z toho čapnout v blátě nějakou rybu, nebo od toho chodit v blátě jako čáp, vysoko nadzvedávat nohy. Čapíci neměli nic společného s pytláky, kteří byli schopni, pro pár ryb, přizabít baštýře, nebo vypustit rybník a způsobit ohromné škody.

Výlov rybníka….

Čapíci přežili dodnes. Dříve byl výlov rybníka záležitostí čapíků z okolních vesnic, novodobí čapíci díky autům zvládnou za den i několik rybníků a mají lepší výzbroj a výstroj, než samotní rybáři. Po nájezdu dnešních moderních čapíků nezůstane v rybníku ani ryba.

V některých případech čapíci ovšem utřou nos. Rybáři rybník zcela nevypustí a začnou hned napouštět. Jádro plevelných ryb zůstane zachováno a dravé ryby budou mít v příštím roce více potravy. Občas se stane, že se některý rybník musí ,,slovit“ až na bahno, aby se mohl odbahnit, opravit brlení, výpustě atd. Tehdy si přijdou čapíci na své, oblečení jak strašáci do zelí se brouzdají v bahně a hledají ryby, po odlovení všech ryb se táhnou zablácení s pytlem ryb ke břehu.

Zkušenost čapíků z úpravou ryb je značná a někteří připravují ryby už na břehu rybníka, těsně po tom, co je vytáhnou z vody. Tábor čapíků pak připomíná cikánské ležení z minulých století.

Vaření přímo u rybníka…

Většina úlovků jsou většinou plevelné ryby. Čapíci se předhánějí v nakládání bělic, marinované nakyselo frčí nejvíce. Čapíci na jihu Čech pak v místním hostinci pořádají dolovnou, která je přehlídkou specialit z vyčapovaných ryb. Jde o marinované ryby, rybí tlačenky, různé saláty atd.

Čapíkování je jakýsi druh lovecké vášně a stal se z něj, především v jižních Čechách, koníček, podobně třeba, jako houbaření. Skalní čapící si, v době výlovů rybníků, berou dovolenou a jezdí s rybáři od rybníka k rybníku.

Text: Dědek Wassermann, foto: J. Dubec

Nejčtenější články

Od 12.4. mohou rybáři chytat ryby po celou povolenou denní dobu lovu

Díky ukončení nouzového stavu si rybáři oddechnou, konečně mohou opět vyrazit na výpravy i mimo svůj okres, kde mají trvalé bydliště, stejně tak strávit u vody celý čas, co jim umožňuje rybářský zákon.

Skládací kbelík na vodu – skvělá rybářská pomůcka

Skládací nádoba, kbelík, či jinak také vědro na vodu, je chytrá pomůcka pro všechny, co potřebují nabírat vodu i tam, kde je břeh hodně vysoký. Kromě toho jde o velmi skladnou pomůcku pro rybáře, která se vejde i do menšího baťůžku a hlavně, téměř nic neváží. Přitom se může na rybách hodit na kde co.

Sendvič, jako taková nástraha poslední záchrany, do jarní ledové vody

Každý rybář, který zkouší lovit v jarní ledové vodě, ví, že občas je opravdu těžké letargické ryby přimět k záběru. Ovšem existuje několik osvědčených nástrah, které často zajistí úspěšný lov i přes případnou aktuální neochotu ryb spolupracovat při prvních jarních vycházkách k vodě.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím