Rybářský rozcestník

Příprava – zpracování humrů

Humr evropský, latinsky: Homarus gammarus, žije u pobřeží v severovýchodním Atlantiku, Středozemním moři, Černém moři, v Baltickém moři se nevyskytuje. Patří mezi bezobratlé desetinožce, největší z raků. Kde se u pobřeží vyskytuje, bývá předmětem lovu. Humři jsou na trhu velmi žádaní, považováni za luxusní lahůdku, tomu odpovídá i cena (v ČR se pohybuje kolem 1000 Kč za 1 kg humra evropského, 800 Kč za humra amerického).

humrhumrbisque

Humři se dožívají stáří kolem až 30 let, někteří vědci tvrdí, že se mohou dožít až stáří 100 let. Vyskytuje se v hloubkách až do 100 m nejčastěji na tvrdém kamenitém dnu, bahnité měkké dno nesnáší. Přes den bývá ukrytý ve skalních dutinách, v noci se vydává na lov. Je náročný i na teplotu vody, nejaktivnější je ve vodě kolem 2-4 C, teploty nad 20 C mu škodí.

Humr evropský je všežravec, živý se korýši, malými krabi, rybami, mořskými hvězdicemi, nepohrdne mrtvými mořskými živočichy, odpadky hozenými do moře, napadá i menší jedince svého druhu. Ulovenou kořist usmrtí pravým klepetem, levým nastříhá a za pomocí prvního páru noh dopravuje do úst.

Kde se u pobřeží vyskytuje, bývá předmětem lovu, loví se nejčastěji v létě a na začátku podzimu do proutěných nebo drátěných klecí se trychtýřovitým vstupem, který znemožňuje návrat z klece zpět, klece jsou podobné pytláckým vrším, které známe i u nás. Do klecí se nastraží kusy mrtvých ryb, nebo mořských živočichů, nejlépe už páchnoucích, které pachem přilákají humry. Klec je opatřena okem uvázána na laně se spouští ke dnu, kde předpokládáme výskyt humrů, nejčastěji, úpatí podmořských hor, skalních stěny u pobřeží, skalnaté pobřeží, kde v dutinách humři přes den přebývají. Na konci lana je bójka, aby rybář o kleci věděl a mohl kontrolovat, případně vyndat úlovek. Někdy jsou v klecích nedospělí humři nebo samičky, ty se poznají podle vajíček, která nesou na spodní části ocasu, ty se pouštějí, aby se mohla obnovovat další populace.

Ulovený humr má sílu v klepetech a lovec musí být opatrný, na klepeta se navlékají gumové kroužky, které zabrání rozevření klepet a případnému poranění lovce. Gumové kroužky se používají i při transportu živých humrů k zákazníkovi, aby se navzájem nezranili. Humři jsou na trhu velmi žádaní, považováni za luxusní lahůdku, tomu odpovídá i cena (v ČR se pohybuje kolem 1000 Kč za 1 kg humra evropského, 800 Kč za humra amerického). Na trhu se nejčastěji vyskytují kusy kolem 2-3 kg. Humr nemá žádné kosti celé tělo uloženo v tvrdém krunýři. Na našem trhu se objevuje jak humr evropský, tak humr americký Homarus americanus, žijící u pobřeží USA a Kanady. Od humra evropského se odlišuje trnem na spodní straně čelního rohu.

Humři se zpracovávají vařením, vhazují se do vroucí vařící vody, někde i živí, což nelibě nesou ochránci přírody. Vědecká studie norských vědců z Oslo, tvrdí, že humři nemají dostatečně vyvinutý mozek, takže bolest necítí, nepřímo tak podpořili gurmány, kteří je vhazují do vroucí vody živé. Humra je nejlepší usmrtit na ,,japonský způsob,, dranžírovací nůž se zapíchne mezi oči, kde má humr mozek a je hned mrtvý, je to mnohem šetrnější a humánnější způsob než je vhazovat do vroucí vody živé. Humr se před vařením očistí kartáčem pod proudem studené vody. Na vaření je vhodný dostatečně velký hrnec, humr se vaří celý, chceme – li humra podávat celého, uváže se za ocas, přes hrnec se položí vařečka, aby šel dobře vyndat z vroucí vody.

Humr se vaří podle velikosti 500 g – 600 g 10 minut, 1 kg 15-18 minut. Nejchutnější maso má humr v klepetech, zde se používá na rozlomení klepet louskáček na ořechy, krunýř lze podélně rozříznout ostrým nožem, lze využít i vnitřnosti humra, játra, jikry, které mají také narůžovělou barvu, nazelenalé jsou nedovařené. Humří maso je jemné chuti a nejčastěji se podává s máslem nebo majonézou, opečenou bagetkou, citronem, bylinkami. Vyhlášená je humrová majonéza, humrová pomazánka atd. Kromě vaření lze i humra grilovat nebo pošírovat. Vynikají je i humří polévka lobster soup nebo, lobster and prawn bisque humrová krémová polévka s krevetami. 500 g humr vyjde kolem 400 Kč tak proč to jednou za rok nezkusit, a ochutnat něco neobvyklého, receptů na úpravu humra existuje mnoho.

Dědek Wassermann text i foto.

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím