Rybářský rozcestník

Jak na líny

30.11.2021 •

Každý rybář si oblíbí lov nějakého druhu ryb. Asi nejčastější a nejoblíbenější je u nás lov kaprů o čemž svědčí i vydávání časopisů, věnované především tématice lovu kapra, jako je časopis Kapr, nebo již zaniklý časopis Kapromanie. Většina periodik se dnes přesunula na internet, kde je aktivních mnoho webů zaměřených také právě pro kapráře. I když kapry také rád lovím, já si oblíbil především lov línů. Ovšem takový úlovek línů, jako je vyfotografovaný na úvodní fotografii je dnes už na svazové vodě minulostí. Od začátku roku 2021 si může rybář ponechat jen 4 kusy denně.

línilínilíniLínsušená

S línem jsem se setkal už jako malý kluk, když jsme po výlovu v bahně hledali uvízlé ryby. Lín není náročný na kyslík a proto ve vlhkém hadru vydrželi transport domů, kde z nich moje babička dělala vynikající polévku, na kterou rád vzpomínám.

Dříve byli líni v každém vesnickém rybníku, to už je ale minulost. Dnes línů ubylo a od letošního roku od 1. ledna 2021, byl jejich lov omezen. Podle rybářského řádu smí rybář ponechat jen 4 kusy. Přesto si troufám tvrdit, že v našich revírech je línů dost, většinou však není tato ryba rybáři doceňována a neznám nikoho z okruhu  mých známých rybářů, kdo by se jejich lovu intenzivně věnoval. Většinou jde spíše o náhodné úlovky při lovu jiných kaprovitých ryb, především pak samotných kaprů.

Kdy na líny?

Na lov línů vyrážím, jak se trochu oteplí v dubnu, lín sice ještě není tak aktivní, ale ulovit se dá, po zimě kterou strávili zavrtaní v bahně, hnojákům neodolá. Nejlepší jsou z jara tůně, rybníky, slepá ramena, se zabahněným dnem tak s metrem vody, která je zde už teplejší než v proudící řece.

Při lovu lína se občas chytí i pěkný kapr…

Krmení při lovu línů

Každá ryba má svoji oblíbenou bylinku, kapr anýz, amur libeček, lín dobromysl. Dobromysl se dříve pěstovala v každé zahrádce a právě ze staré literatury jsem vyčetl přidávat do krmení usušenou dobromysl právě při lovu línů. Dobromysl je běžně v prodeji, ale spíše se setkáte s jeho obchodním názvem oregano. Hojně se využívá v italské kuchyni, na pizzy atd.

Do krmení, které připravím už večer, přidávám hrst dobromysly (pytlík oregana), přes noc krásně krmení aromatizuje. Lovím na plavanou s lehkým splávek 1-2 g vyvážený malými bročky, háček 14, vlasec 0,20 mm. I tak se občas z jara chytne i pěkný kapr. Zakrmím a pak nahazuji do míst, kde začíná vyrůstat rákos a jiné vodní rostliny.

Samotný lov línů

Z jara i v létě se zdržují líni v úkrytech tvořených měkkými překážkami, hlavně vodním porostem. Když se trefím do místa, kde jsou poblíž líni, ze dna za chvíli stoupají k hladině malé bublinky, líni ryjí v bahně a hledají potravu, jakmile uvidím bublinky vím, že je přilákalo moje osvědčené krmení ovoněné dobromyslí.

Záběry od lína jdou dobře poznat, lehce si pohrávají se splávkem, který se někdy až za minutu ponoří a rozjede, to je pak ta správná doba záseku. Většina ryb totiž požírá žížalu pomalu a u lína toto platí dvojnásobně.

Dobromysl – bylinka, jejíž vůni líni neodolají!

Co dát na háček při lovu línů?

Mám vypozorováno, že nástraha na háčku musí být v pohybu, to je pro lína atraktivnější, hnojáčky i červi, které se už nehýbají na háčku, vyměním za čerstvé. Malý fígl jak mít hbité hnojáčky. Mám je v bedýnce ve sklepě a suším pro ně lógr z kafe, kterým jim přidávám do substrátu, v kterém žijí, jsou pak temně červení a hodně živí.

Z nástrah kromě hnojáčků, používám i červi (při lovu na červy nasypu část červů do krmení). Záběry jsem měl i na rousnici a na těžko chycený lín na pařenou veku, který zabral jako kapr, mě překvapil.

Aktivita línů, kdy je chytat?

Nejaktivnější je lín po vytření, vychází to podle příznivého počasí na zahájení dravců v polovině června, při chladném počasí později, konec června. V jakou dobu líni berou? Různě z jara kolem poledne a při slunečném počasí, po vytření celý den nejvíce brzo zrána, přes den ojediněle, pak navečer.

Pamatuji jeden červnový den, kdy jsem nachytal 49 ryb (cejn, okoun, plotice, karas) a z toho bylo 11 línů. Počasí, bylo dusno, velká vzdušná vlhkost a občas slabý deštíček. Vše na hnojáčky, když došli tak na červy a krmení navoněné dobromyslem.

Lín a jeho zpracování a konzumace

Lín má velmi chutné maso a pamatuji doby před listopadem 1989, kdy jste v rybárně koupil kapra, pstruha, štiku, candáta, amura, tolstolobika, uzeného halibuta, mořskou štiku (štikozubec) ale lína ne. Státní rybářství je exportovalo na vývoz do Francie, Itálie, NSR, kde byl lín považován za lahůdkovou rybu, což platí dodnes.

Rybáři líni neberou i z důvodu, protože je hodně slizký. Jednoduchá rada na tento problém. Vykuchané líny posypeme solí a necháme 15 minut působit, potom utěrkou sliz stáhneme a ryby opláchneme.

Lín má velmi chutné maso…

Já kůži z lína nikdy nestahuji. Nejraději je připravuji na grilu, pečené na pánvi, z pečených a obalených občas udělám i pečenáče. Na nálev používám vinný ocet, nebo bílé víno. Polévku dělám taky, ale takovou, co vařila moje babička, neumím.

Ještě pro zajímavost pár pověr z minulosti

Štika jeho slizem sobě rány hojí. Pojídání masa vyvolává zimnici. Kdo má horečky, nechť si obloží masem z lína chodidla a horečku vyžene. Oční neduhy a žloutenku vyženeme, když lína přiložíme na krk nebo břich….

Text i foto: Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Termíny vytírání ryb

Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

NONSTOP revíry 2022

Na nonstop revíry vydává Ministerstvo zemědělství výjimky. Ano, je to tak, Český rybářský svaz nerozhoduje o revírech, na kterých se daný rok může chytat 24 hodin. To je v pravomoci MZe ČR. V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci.

Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

Rád ryby udím i pro známé rybáře, kteří nemají udírnu a chtějí vyzkoušet a ochutnat uzeného sumce, nebo další rybáři, co si přivezli makrely z Norska a chtějí překvapit rodinu rybí lahůdkou. Vyuzená makrela z Norska je úplně něco jinačího než co nám nabízí český trh. Za prvé jde o to, že jde o ryby, co jsme sami chytili a za druhé makrely co nám nabízí obchody, se dělají na plynu a jen na konci se přihodí buková štěpka, takže nic moc, do klasického uzení na dřevě to má hodně daleko. A co tedy s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím