Rybářský rozcestník

Zarážka na průběžné splávky

Zarážka z nitě nebo bavlnky vhodná na vymezení chodu splávku (kačenky) při jeho průběžném navázání. Korálky nebo stopery zajistí, aby se očko splávku nedostalo za zarážku.

Co budeme potřebovat?

  • pletací příze, silnější nit, pletená šňůra, různé bavlnky
  • tyčinka na čištění uší „uchošťoury“

Z „uchošťourů“ odstraníme vatu, jeden si vezmeme, a začneme ho omotávat, uděláme čtyři oviny …

… očky ovinů protáhneme druhý konec nitě …

Uzel - zarážka pro průběžné splávky - 2 obrázek

a opatrně, z obou stran, nit utáhneme …

Zarážka z bavlnky na kmenovém vlasci ...

A jak navlékneme zarážky na kmenový vlasec nebo šňůru?

Dutou trubičkou protáhneme kmenový vlasec, na ten přetáhneme zarážku, tu si mírně utáhneme pomocí obou konců a umístíme ji tam, kam potřebujeme, pak dotáhneme, uzel navlhčíme …opět dotáhneme, konce zastřihneme (necháme je tak 1 cm dlouhé, aby se daly dotáhnout). Korálky nebo stopery pak zajistíme, aby se očko splávku nebo kačenky nedostalo za zarážku.

Text a foto Jiří Langer, obrázky Filip Woody Langer

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.