Rybářský rozcestník

Turan roční – Erigeron annuus

Jednoletá bylina dorůstající výšky až 1 m vysokou lodyhou s  bíložlutými květy s čeledi hvězdicovité – Asteraceae. Ve své domovině v Severní Americe byl turan starou indiánskou léčivkou. Starší český název byl turanka kanadská.

turanturanturanporostturanturan

Název latinsky

Erigeron annuus

Jiný název

Turanka kanadská

Rozpoznávací znaky

Lodyha kulatá, rýhovaná, odstále chlupatá. Spodní listy střídavé, nedělené, velmi četné, úzké, obkopinaté, u řapíku zúžené brzy opadavé, horní listy čárkovité, přisedlé. Květy v latě, mnohoúborné, hroznovitě uspořádané. Terč květu žlutý, květní plátky bílé. Doba květu červen-říjen. Plodem je ochmýřená nažka.

Výskyt

Rozšířena téměř v celé Evropě, východní Asie i Tichomoří. Největší hustotu výskytu má na aluviálních půdách v údolích říčních toků. Jen zřídka se v ČR vyskytuje v podhorských oblastech, většinou ji najdeme na teplých nebo skoro teplých místech v nižších partiích našeho státu.

Obecně

Jde o zavlečený druh ze Severní Ameriky, v ČR byla poprvé zaznamenána koncem 19. století, největší výskyt byl zaznamenán na aluviálních půdách v údolích říčních toků, počátkem 20. století, klima v ČR turanu vyhovuje a rychle se rozšiřuje, takže je považován za invazní druh. Postupně se šíří na louky, pastviny, křoviny, lužní lesy.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?