Rybářský rozcestník

Sušené mléko – skvělý práškový dip a posilovač

Sušené mléko dodává nástrahám i návnadám nejen smetanovou chuť při použití například při výrobě boilies či pelet, ale také je skvělé jako práškový dip, dokáže totiž kolem nástrahy vytvářet mléčný sladký mrak, který ryby velice láká. Obsahuje velmi výrazné chuťové i pachové složky, což z něj činí opravdu univerzální atraktor i do jakýchkoliv krmítkových směsí jako posilovač, ale právě i při použití jako obalovací suchý dip.

sušené-mléko-boilies-dip3sušené-mléko-káva3krmítková-směs-sušené-mlékosušené-mléko-kávasušené-mléko-boilies-dip1sušené-mléko-káva2sušené-mléko-boilies-dip4

Řekl bych, že sušené mléko je opravdu použitelné téměř všude. Při výrobě boilies a pelet, hodí se do krmných krmítkových směsí, stejně tak pomocí tekutého dipu můžeme sušené mléko použít jako suchý dip, tedy další obalovací složku dodatečně aplikovanou na nástrahy. Skvělé na sušeném mléce je nejen výrazná chuť samotného mléka, ale především vlastnost vytvářet mrak kolem nástrahy, na kterou jsme ho použili. Právě vznášející se mrak kolem nástrahy je velice atraktivní pro většinu kaprovitých ryb.

Nejprve aplikujeme tekutý dip, pak práškový, v tomto případě sušené mléko…

Jak tedy využít sušené mléko jako obalovací suchý dip?

Je to jednoduché. Boilies, pelety nebo jiné nástrahy namočíme nejprve do nějakého vhodného tekutého dipu, necháme dip okapat a mírně zaschnout, pak nástrahu obalíme právě do sušeného mléka. Opět necháme nástrahu chvíli zatvrdnout, pak docílíme postupného uvolňování všech vrstev do vody kolem nástrahy.

Část mléka použijeme do kávy, část na obalení boilies…

Připraveno nahodit….

Jak použít sušené mléko jako posilovač?

Opravdu nic jednoduššího neexistuje. Prostě do suché směsi zamícháme sušené mléko, množství tak do 10-15 % objemu krmení, to pak zvlhčíme na potřebnou vlhkost, necháme chvíli odležet a můžeme použít. Obecně není vhodné do vlhké směsi zamíchávat suchou, například právě sušené mléko se nám rozhodně dobře nepodaří rovnoměrně zamíchat do vlhkého krmítkové směsi, utvoří se nám totiž hrudky, což se nám ale při smíchání suchých složek určitě nestane.

Sušené mléko je také skvělý posilovač vhodný například i do krmítkové směsi….

Slovo závěrem:

Já se musím zmínit ještě o jedné velké výhodě sušeného mléka. Dá se použít do kafíčka čerstvě uvařeného u vody. Nevím jak vy, ale já si kávu bez mléka neumím ani představit. A tak část použiji na obalení nástrah, část přisypu do krmítkové směsi a něco si nechám právě do čerstvě uvařené kávy. 🙂

Video k tématu: Boilie obalené sušeným mlékem

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím