Sušené mléko dodává nástrahám i návnadám nejen smetanovou chuť při použití například při výrobě boilies či pelet, ale také je skvělé jako práškový dip, dokáže totiž kolem nástrahy vytvářet mléčný sladký mrak, který ryby velice láká. Obsahuje velmi výrazné chuťové i pachové složky, což z něj činí opravdu univerzální atraktor i do jakýchkoliv krmítkových směsí jako posilovač, ale právě i při použití jako obalovací suchý dip.
Řekl bych, že sušené mléko je opravdu použitelné téměř všude. Při výrobě boilies a pelet, hodí se do krmných krmítkových směsí, stejně tak pomocí tekutého dipu můžeme sušené mléko použít jako suchý dip, tedy další obalovací složku dodatečně aplikovanou na nástrahy. Skvělé na sušeném mléce je nejen výrazná chuť samotného mléka, ale především vlastnost vytvářet mrak kolem nástrahy, na kterou jsme ho použili. Právě vznášející se mrak kolem nástrahy je velice atraktivní pro většinu kaprovitých ryb.
Je to jednoduché. Boilies, pelety nebo jiné nástrahy namočíme nejprve do nějakého vhodného tekutého dipu, necháme dip okapat a mírně zaschnout, pak nástrahu obalíme právě do sušeného mléka. Opět necháme nástrahu chvíli zatvrdnout, pak docílíme postupného uvolňování všech vrstev do vody kolem nástrahy.
Opravdu nic jednoduššího neexistuje. Prostě do suché směsi zamícháme sušené mléko, množství tak do 10-15 % objemu krmení, to pak zvlhčíme na potřebnou vlhkost, necháme chvíli odležet a můžeme použít. Obecně není vhodné do vlhké směsi zamíchávat suchou, například právě sušené mléko se nám rozhodně dobře nepodaří rovnoměrně zamíchat do vlhkého krmítkové směsi, utvoří se nám totiž hrudky, což se nám ale při smíchání suchých složek určitě nestane.
Já se musím zmínit ještě o jedné velké výhodě sušeného mléka. Dá se použít do kafíčka čerstvě uvařeného u vody. Nevím jak vy, ale já si kávu bez mléka neumím ani představit. A tak část použiji na obalení nástrah, část přisypu do krmítkové směsi a něco si nechám právě do čerstvě uvařené kávy. 🙂
Video k tématu: Boilie obalené sušeným mlékem