Rybářský rozcestník

Rdest kadeřavý (Potamogeton crispus)

Jednoletá nebo ozimá, pod ledem přezimující vyšší rostlina s oddenkem. Roste v rybnících, hasičských nádržích, v dolních úsecích řek, ale také v mrtvých říčních ramenech. je oblíbenou potravou vodního ptactva.

Název latinsky

Potamogeton crispus

Jiný název

červenavec kučeravý

Rozpoznávací znaky

Má až 130-200 cm dlouhou lodyhu, která je zaoblená, zmáčknutá, jak jednoduchá, tak chudě větvená. Zbarvená je do hněda, hnědo-zelena, listy pak mají žilkování, které je zabarvené mírně dočervena. Má podlouhlé ponořené listy, podél okrajů výrazně kadeřavé. Květy má drobné, kvetoucí na hladině.

Výskyt

U nás roste po celém území, nejvíce ale v teplejších oblastech.

Obecně

Rdesu kadeřavému, rostoucímu pod vodou, vyhovuje stojatá, nebo jen mírně proudící voda, středních a dolních toků řek, také v jejich ramenech. Ovšem najdeme ho i jindy, v rybnících, hasičkých nádržích, odvodňovacích kanálech …

Kvete od května do srpna. Přežije i chladnou zimu pod ledem.

Nejčtenější články

Jak na úhoře s feederovým prutem

Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

Lov kaprů i jiných bílých ryb ve větším proudu

Asi většina zkušenějších rybářů mě dá zapravdu, že chytání ryb ve stojaté vodě je o něco málo jednodušší, než lov ryb v proudné vodě. Ovšem tento článek chci věnovat především lovu bílých ryb v silnějších proudech, tedy všude tam, kde je větší proud, díky kterému musíme změnit nejen samotnou taktiku lovu, ale i přizpůsobit montáže a vlastně skoro celou rybářskou výbavu.

Chlebové těsto 100x jinak

Tak ta stovka, to je hodně nadnesené, 🙂 ale rozhodně vám zde dáme pár rad, jak využít doma vyrobené chlebové těsto na několik vtipných způsobů. Je vhodné především pro lov bílé ryby, hodně pak chutná i větším kaprům.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím