Rybářský rozcestník

Pcháč bahenní (Cirsium palustre)

Dvouletá vytrvalá bylina, vysoká až 200 cm z čeledi hvězdicovitých – Asteraceae. Roste na vlhkých loukách a pasekách, zrašelinělých loukách, prameništích, na okrajích vod, ve vlhkých příkopech a v prosvětlených olšinách.

pcháčpcháč

Název latinsky

Cirsium palustre

Rozpoznávací znaky

Statná až 200 cm vysoká plstnatá, žebrovaná lodyha, ostnitě křídlatá, většinou větvená až v horní části. Dolní listy v přízemní růžici, jsou mohutnější než listy lodyžní, listy jsou ostnité, peřenosečné až peřenoklané, listy na rubu plstnaté. Květenství úbor je na vrcholu lodyhy po 2-8 úborech, úbory přisedlé nebo krátce stopkaté. Zákrovní listeny červenohnědé, plstnaté s krátkým ostnem. Květy nachové, méně často bílé, oboupohlavní, plodem jsou hladké okřídlené nažky, doba květu červen - září.

Výskyt

Roste na vlhkých stanovištích, okraje vodních ploch, prameniště, zrašeliněné louky, vlhké příkopy atd. Vyskytuje se po celém území ČR, v teplých oblastech jižní Moravy je však vzácný.

Obecně

Pcháč bahenní je v Evropě považován za plevelnou rostlinu. Ponejvíce se vyskytuje na místech, která nejsou příliš hospodářský využívána. Pohlíží se na něj jako na tradiční součást evropské flory.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?