Rybářský rozcestník

Pšárka plavá (Alopecurus aequalis)

Psárky obecně, jsou rod trav čeledi lipnicovitých. Jedná se o jednoleté nebo vytrvalé byliny. Jsou trsnaté nebo s oddenky, výběžky nebo jsou poléhavé …

Název latinsky

Alopecurus aequalis

Jiný název

psiarka plavá

Rozpoznávací znaky

Pšárka plavá má poléhavá až vystoupavá zelená stébla. Dorůstá do výška až 40 cm. Ve spodní části stébla se objevují často kořenující kolénka. Listy má dlouhé až 15 cm, pochvy výrazné, mírně nafouklé, jazýček dlouhý až 5 mm. Květenstvím je dlouhý stažený lichoklas, nejčastěji šedozelené barvy. Kvete od května do října.

Výskyt

V Česku roste od nížin až po horské polohy. Roste téměř v celé Evropě, také v části Severní Ameriky a v sibiřské části Asie.

Obecně

Jednoletá nebo dvouletá tráva rosoucí kromě letněných rybníků také na vlhkých travnatých cestách, v příkopech, v lemech vodních ploch, na zamokřených částech polí a luk a také ve vodou přeplavovaných lučních porostech.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím