Rybářský rozcestník

Unikátní rybí pozorovatelna

Nedaleko obce Mrákov – Starý Klíčov (okres Domažlice) se nachází zatopený lom, zvaný Lomeček, který je v pronájmu potápěčského klubu Marina Domažlice. V bývalém amfibolitovém lomu (amfibolit je tvrdá hornina, směs metamorfovaných vyvřelin) byla těžba ukončena v roce 1988. Celý lom lze obejít za 15 minut, délka je zhruba 200 metrů, šířka 20 m, místy až 50 m, rozloha necelý hektar. Největší hloubka v lomu je 10 metrů. Hlavní atrakcí je podvodní kabina Atlantis, umístěná v hloubce 8 metrů, Jde o největší keson, tedy česky pozorovací kabinu v ČR. Instalována byla v listopadu 2011 za pomoci potápěčů z Plzně.

jeseterjeseterkapřikapřiLomeček-celkovýLomeček-celkovýsumecpozorovací

Vstup do podvodní pozorovací kabiny je ,,suchou nohou,“ po dřevěné železné lávce se zábradlím. U stánku s občerstvením v rámci vstupného, obdržíte kelímek s peletami a můžete zde před vstupem do kabiny nakrmit hejna trofejních kaprů kolem 1 metru, kteří jsou na krmení navyknutí a čekají na svůj příděl a doslova se o pelety perou.

Vstup do samotné kabiny je pak po železném požárním žebříku, kde je možnost pozorovat ryby. Čerstvý vzduch je do kabiny vháněný kompresorem.

Jeseter na Lomečku vyfocený z pozorovací kabiny….

V kabině se usadíte a pozorujete ryby. Měli jsme štěstí a zapózoval nám kapitální jeseter a sumec, zatím, co se kapři nahoře prali o pelety. Navštívily jsme Lomeček ráno, takže nebyl takový tlak návštěvníků a byli jsme zde pomalu hodinu. Předešlé 2 dny, před naší návštěvou Lomečku pršelo, takže voda byla zakalená, ale ryby se vyfotit daly.

Jinak je zde viditelnost pod vodou velmi dobrá, potápěči uvádějí 5 až 8 metrů, ovšem na jaře a v zimě. My jsme areál navštívili koncem léta. Lom je i velmi dobře zarybněn, ve vodě si spokojeně plavou kapři, sumci, jeseteři, štiky, pstruzi, siveni, mníci, tolstolobici, okouni a samozřejmě bílá ryba. Ovšem rybolov zde povolen není! 🙂

Kapři na Lomečku…

V pozorovatelně se nám nejvíce líbil jeseter, připomínající pravěké monstrum, jehož vzhled se do 21. století prakticky nezměnil.

Areál je přístupný celoročně a celý okruh lomu připomíná procházku parkem. Jsou zde umístěny dřevěné sochy, od roku 2004 zde probíhá řezbářské a umělecké sympozium a některá díla zdobí celý areál a některá dokonce byla spuštěna na dno lomu, jako třeba 5 metrový dřevěný sumec.

Areál slouží i jako výcvikové středisko potápěčů, kamarád zde skládal potápěčské zkoušky. Mezi potápěči je lom velmi oblíbený pro druhovou pestrost ryb, průzračně modrou vodu a dobrou viditelnost pod vodou a je zde dokonce vybudovaná umělá podvodní jeskyně.

Pozorovací kabina…

Při troše štěstí zde můžete na potápěče narazit v areálu velmi často. My měli smůlu, byli jsme zde brzo ráno. V areálu je možnost občerstvení, je pamatováno i na děti, dětský koutek a na vyhrazeném místě je povoleno koupání. Pravidelně se na Lomečku pořádají i kulturní akce, začátkem srpna zde měl recitál Daniel Hůlka a před ním skupina Laura a její tygři.

Výlet na Lomeček stojí určitě za to a příští rok se chystám opět toto kouzelné místo o dovolené u Domažlic navštívit. Jak říkají potápěči, potápění je nejlevnější výlet do vesmíru, sice se zde potápět asi nebudete, ale sestupem do podvodní kabiny do podvodního vesmíru i tak nahlédnete. Věřte mi, stojí to zato!

Text i foto: D. M.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…