Rybářský rozcestník

Úprava solených ryb – slanečků – foto postup

Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.

Slanečci - na talíři

Tuhle pochutiny nehledejte v marketech, většinou se o vánočním čase prodává ve specializovaných prodejnách na ryby a mořské produkty, vedou ji před vánocemi i některá řeznictví.

Slanečkům nejprve uřízneme hlavu a ocas, vyjmeme vnitřnosti, jestli obsahují mlíčí nebo jikry, ty odložíme. Rybu rozevřeme, u ocasu podebereme páteř a vytrhneme směrem k hlavě. Pak ji rozřízneme na polovinu a máčíme podle použití 6 až 12 hodin. K máčení se používá čistá voda, mléko nebo smíchané mléko s vodou.

Naložení slanečci - filátka zalitá mlékem

Slanečky naskládáme do nádoby a zalijeme připraveným nálevem, ve kterém budeme ryby máčet, nálev měníme alespoň 3x krát. Po vymáčení opláchneme vodou, stáhneme kůži a slanečky jsou připravené k dalšímu použití.

Slanečkový salát - foto v misce

Autor: Dalibor Marounek

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….