Rybářský rozcestník

Pšeničná mouka – nejen skvělé pojivo do krmných směsí

Pšeničná mouka se používá především jako pojivo do zakrmovacích směsí. Přidává se hlavně do návnad určených pro chytání ve vyšším vodním sloupci, tedy na hloubkách a to především proto, aby se krmení rozpadlo pomalu až na dně a ne cestou kdy propadá vodním sloupcem.

flour-pšeničná

V některých zdrojích se uvádí, že při míchání krmných směsí využíváme pšeničné mouky maximálně 5 % v poměru s ostatními surovinami. Já mouku přidávám do krmení hojně, hlavně tehdy, pokud chci aby krmení opravdu hodně lepilo. Ovšem pšeničnou mouku můžeme využít i jinak. Například do vnadících těst nebo obalovacích past. Občas bývá také součást receptur na výrobu pelet nebo boilies. Různé recepty a návody na výrobu všeho dobrého pro ryby najdete zde: Receptury (návody) rybářských nástrah a návnad, rady a tipy.

A mimochodem víte, co je vlastně mouka? Mouka jako taková je vlastně rozmělněná vnitřní část obilného zrna s podílem otrubnatých částic. Tak definici máme za sebou. 🙂 Ovšem při využití mouky, námi rybáři, by jsme měli vědět ještě jednu drobnost o mouce. Jak se dělí podle její struktury a kdy využít mouku hladkou a kdy naopak tu hrubou…

Jakou hrubost mouky tedy vlastně použít?

Jak kdy. V některých receptůrách využíváme hladkou pšeničnou mouku, v jiných naopak hrubou. V Česku se běžně prodává pšeničná mouka ve čtyřech druzích rozlišených podle tloušťky zrn:

  • hladká
  • polohrubá
  • hrubá
  • krupice (nejhrubší zrnitost!).

Napište nám do chatu pod článkem, jak vy využíváte pšeničnou mouku při přípravě různých dobrot pro ryby. Rádi se poučíme nejen my, ale i naši ostatní čtenáři.

Text i foto: Jiří Langer

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….