Rybářský rozcestník

Pilník na háčky – skvělá pomůcka na tupé háčky

Diamantový brousek háčků je velmi praktickou pomůckou jak pro kapraře, tak i pro vláčkaře. Ovšem hodit se může u všem ostatním rybářům, co se jim ztupil háček. Pomocí brousku na háčky z již tupého háčku lze rychle a snadno udělat opět ostrý háček. Díky tomu není nutné měnit návazec s háčkem pokaždé, když se ztupí špička háčku.

háčekbroušení

Stačí jedna nebo dvě ryby vytažené z vody a háček může být tupý. Také při tažení vodou ho můžeme ztupit například o kámen ležící na dně. A možností je více. Co tedy s tupým háčkem? Vyhodit ho, nebo riskovat, že se příště rybě nezapíchne do tlamky, například práv díky tomu, že je tupý. Existuje jednoduché řešení. Kupte si diamantové pilníky na háčky. Těmi lze několika tahy háček opět naostřit, aby byl ostrá stejně, jako před jeho prvním zapíchnutím.

V pilníku na háčky je výřez, kterým háček taháme jedním směrem…

Jak brousit háčky?

Nikdy nebruste směrem proti hrotu! Na pilníku na háčky většinou naleznete drážku, kterou taháme háček odzadu směrem ke špičce háčku. Tak zajistíme, že háček bude opět ostrý, jako když byl nepoužitý.

Text i foto: Jiří Langer

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….