Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.
Tuhle pochutiny nehledejte v marketech, většinou se o vánočním čase prodává ve specializovaných prodejnách na ryby a mořské produkty, vedou ji před vánocemi i některá řeznictví.
Slanečkům nejprve uřízneme hlavu a ocas, vyjmeme vnitřnosti, jestli obsahují mlíčí nebo jikry, ty odložíme. Rybu rozevřeme, u ocasu podebereme páteř a vytrhneme směrem k hlavě. Pak ji rozřízneme na polovinu a máčíme podle použití 6 až 12 hodin. K máčení se používá čistá voda, mléko nebo smíchané mléko s vodou.
Slanečky naskládáme do nádoby a zalijeme připraveným nálevem, ve kterém budeme ryby máčet, nálev měníme alespoň 3x krát. Po vymáčení opláchneme vodou, stáhneme kůži a slanečky jsou připravené k dalšímu použití.