Rybářský rozcestník

Kombinace nástrah při chytání kaprovitých ryb, správná cesta k úspěchu

Právě kombinací různých chutí a barev nástrah lze často docílit úspěšného lovu. Právě opatrné či pasivní ryby se často nechají přemluvit na spojení netradičních chutí a vůní. Ovšem někdy i kombinace různých velikostí nástrah dokáže přimět ryby k záběru. A možností, jak překvapit ryby, je mnohem a mnohem více.

umely-cerv-zivi-klips-privestygri-orech-nakladany4navazec-method-vazky-bahno1lanovka-vytah4cervi-pena3panacek111umela-ziva-foto5Kd-rigDvěobalovaci-pasta-testokukurice-testo-obalovaci1háčekDvěcejn-dve-koulecarp

Především při cíleném chytání kaprů se, moderně smýšlejícím rybářům, osvědčily různé netradiční kombinace, například boilies umístěné na přívěsu háčku. Ovšem i při klasickém chytání ryb, s nástrahou napíchnutou přímo na hrotu háčku, lze často slavit úspěch, pokud je budeme různě kombinovat. Já například často používám různé pufované nástrahy doplněné o živé červy. Ovšem spojení boilie či pelety a živé nástrahy také patří mezi osvědčené triky zkušených rybářů. Právě pohyb na háčku, nebo i pod ním na přívěsu háčku, dokáže nejednu rybu přimět k záběru a to i když nemají zrovna chuť se krmit. Prostě je láká pohyb u nástrahy. Těmto sestavám se někdy říká vtipně „oživené nástrahy“. 🙂

Další úspěšnou kombinací bývá nastražení jedné boilie koule s půlkou další, ovšem jinak barevné a jinou chutí a tedy i vůní. Také půlky různých boilies seskládané k sobě patří mezi arzenál zkušeného rybáře. I profesionální kapraři s velkou oblibou míchají mezi sebou sladké příchutě v kombinaci s masovými, silně kořeněnými. Asi mezi nejoblíbenější kombinace nástrah při chytání kaprů dnes rozhodně patří potápivé koule v kombinaci s PopUp koulemi. Tzv. „na panáčka“ patří rozhodně mezi nejoblíbenější sestavu nástrah z boilies koulí.

Kdo si jednou vyzkoušel různé rybářské obalovací hmoty jako obalovací těsta či pasty, ten jim většinou podlehl a patří rozhodně do jejich stálé rybářské výbavy. Právě obalovací hmoty totiž dokáží na lovném místě nejen zatraktivnit nástrahu, ale překvapit ryby náhlou změnou chutí a vůní nástrahy na lovném místě bez potřeby přehodit pruty a tedy případně vyplašit najeté ryby u nástrahy. Rozpouštějící se „obalovačky“ totiž nejen mění tvar (nástraha se při jejich rozpuštění zmenšuje), ale také při kombinování chutí a barev základní nástrahy a například obalovacího těsta, se přímo na lovném místě postupně mění i chuťová složka nástrahy, což často některé, i trofejní, kusy dokáže zmást a přimět k záběru a to i přes jejich opatrnost a zkušenost.

Dvě půlky různých boilies a umělá zarážka ve tvaru kukuřice na přívěsu háčku…

Pár tipů, jak zkombinovat nástrahy pro kaprovité ryby:

  • boilies, dvě různé koule na jednom přívěsu
  • boilies, dvě různé půlky, či jedna celá a jedna další půlka
  • boilies či jiná nástraha obalená v obalovacím těstě či pastě
  • boilies potápivé + PopUp boilies
  • nástraha (boilies, peletka, pufovaná, extrudovaná nástraha, rohlíkové boilies…) + červi nebo kousek žížaly
  • nástraha (boilies, peletka, pufovaná, extrudovaná nástraha, rohlíkové boilies…) + rohlík, chleba, kukuřice…
  • živá nástraha (červi, žížaly) + umělá nástraha (pěna, umělí červi, umělá kukuřice…)

A je toho tolik, určitě jsem na některé kombinace zapomněl. Ale nešlo mě o to vyjmenovat, co vše můžeme zkombinovat a nastražit na nebo pod háček. Jde jen a jen o inspiraci a aby si začínající rybáři uvědomili, že v rybařině jde vlastně o to, dokázat přemluvit ryby k záběru a to i ty starší a opatrné. A k tomu má dnešní moderní rybář opravdu hodně prostředků. Tak pánové a dámy, přeji úspěšný lov nejen na tradiční, ale i vaše netradiční kombinované nástrahy. A kdo se rád podělí o své nejoblíbenější kombinace nástrah, může je prozradit například zde pod článkem na našem chatu Facebooku. Budeme moc rádi.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….