Rybářský rozcestník

Kakost smrdutý – Geranium robertianum

Jednoletá nebo ozimá bylina silně páchnoucí, vysoká až 40 cm z čeledi kakostovité – geraniaceae. Kakost roste na vlhkých a stinných místech, ale i na rumištích, zahradách, preferuje půdy bohaté na živiny.

kakostkakost

Název latinsky

Geranium robertianum

Rozpoznávací znaky

Žláznatě chlupatá lodyha, s nachovým nádechem kolének, vyrůstá z tlustého oddenku, rozemnutí lodyhy vyvolává nepříjemný zápach. Listy jsou složené z 3 až 5 řapíkatých lístků, které jsou 1x nebo 2x zpeřené a hluboce rozeklané s červeným nádechem. Květy jsou uspořádány ve vidlany vždy po dvou květech, 5 květních plátků růžově fialové barvy s bělavými pruhy, doba květu od května do října. Semena umístěna v zobanitém plodu, po dozrání jsou vymršťována až do vzdálenosti 2 m.

Výskyt

Roste v mírném pásu Evropy, na severu Afriky, na Madeiře, Kapverdských ostrovech, Azorech, na Kanárských ostrovech, na Kavkaze, také v Altaji, v západním Himálaji a sem tam také v Číně a v Japonsku. Byl zavlečen do USA, Argentiny, Chile, jižní Brazílie, jižní Afriky a na Nový Zéland. V Česku roste na celém území poměrně hojně.

Obecně

Zajímavosti

Rostlina se používá i v lidovém léčitelství, předmětem sběru je kvetoucí nať, sušená nať se podává ve formě čaje při různých chorobách ledvin, krvavých průjmech, chronických střevních zánětech, zevnímu i vnitřnímu krvácení, nebo jako kašovitý obklad na otoky kdekoliv na těle.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….