Rybářský rozcestník

Co s háčkem uvízlým hluboko v jícnu ryby?

Rozhodně nemá smysl rybu trápit a peánem, či jiným nádobíčkem na vyproštění háčku se snažit vyprostit háček, který je zapíchnutý hluboko v jícnu ryby. Asi nejlepší řešení je návazec ustřihnout v puse ryby a pustit ji, háček se brzy vstřebá a ryba má velkou šanci přežít.

I když je dnes trend sekat například při cíleném lovu candátů dříve, jak v minulosti, stejně se nám často stane, že má ryba nástrahu i s háčkem zažranou jak se říká až v pr … :). Prostě hodně hluboko v jícnu. Stává se to často, například, když nám zabere úhoř, nebo mník, a nebo tehdy, když necháme štiku nebo candáty příliš dlouho uhánět s nástrahou. To jsou typické ryby, které mívají háček úplně spolknutý nebo tak hluboko, že snahou vytáhnout ho, spíše rybu poškodíme, než, že ji háček necháme v puse.

Právě u mníků bývá záběr tak nepatrný, že ho sekneme moc pozdě, nebo zjistíme, že je na prutu až při jeho stahování … pak je nejlepší ho nemordovat a návazec ustřihnout …

Obecně je známo, že ryby si s cizím předmětem dokáží poradit, háček buď vydávit, nebo zcela strávit. Ovšem stejně počítejme s tím, že je možné, že ryba stejně zemře. Já osobně větší kusy nenechám trápit a raději je zabiji, ale menším dávám šanci a doufám, že přežijí. Rozhodně je dobré návazec ustřihnout, aby byl co nejkratší, přímo v tlamce ryby a rychle ji pustit.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….