Rybářský rozcestník

Šalvěj lékařská – Salvia officinalis

Vytrvalá silně aromatická bylina se zdřevnatělým stonkem (polokeř) s čeledi hluchavkovité – Lamiaceae.

šalvějšalvěj

Název latinsky

Salvia officinalis

Rozpoznávací znaky

Lodyhy čtyřhranné, přímé, obvykle nerozvětvená, nebo jen krátce. Lodyžní listy vstřícné, podlouhle kopinaté, velmi jemně vroubkované, plstnaté, mladé lístky našedlé. Květy dvoupyské, fialové barvy vytváří lichopřesleny o 4-10 květech. Doba květu červen - červenec, plodem jsou hladké tvrdky.

Výskyt

Roste na výživných a propustných půdách, má ráda slunečná stanoviště, můžeme se s ní setkat i na březích vodních toků, kde je humózní půda.

Obecně

Šalvěj lékařská se v Čechách objevila už v 10. století, pěstovali ji mniši v klášterních zahradách, rychle se rozšířila ze zahrad i do volné přírody, původem je ze Středozemí. Významná bylina v ledovém léčitelství, antibiotické účinky, snižuje pocení, léčba močových cest, bolesti v krku, záněty dutiny ústní, atd.

Využití je široké, předmětem sběru je list, někdy i kvetoucí nať. Šalvěj má i široké zastoupení v kuchyni, pro její aromatickou vůni, kdo by neznal ryby na šalvěji, přidává se i k masům, ochucení omáček, nádivek, ochucení sýrů, výroba sirupů atd. Ve staročeské kuchyni hojně používaná jako libeček, petrželka.

Zajímavosti

V ČR kromě šalvěje lékařské roste ještě 6 jiných druhů, nejznámější je šalvěj přeslenitá - Salvia verticillata - lidově babské ucho.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.