Rybářský rozcestník

Mochna husí – Potentilla anserina

Vytrvalá plazivá rostlina, vytvářející souvislé porosty z čeledi růžovité – Rosaceae. Roste po celé Evropě, přes Kavkaz, Střední Asii a Čínu až po Dálný východ. Najdeme ji i v Severní Americe a Jižní Americe, také v Austrálii a na Novém Zélandu. U nás ji najdeme na celém území od nížin až po vrchoviny, v horských částech spíše výjmečně.

mochnamochnamochna

Název latinsky

Potentilla anserina

Jiný název

Starší český název nátržník husí.

Rozpoznávací znaky

Z rozvětveného v zemi ukrytého oddenku vyrůstá rozvětvená šlahounovitá poléhavá nebo plazivá lodyha, dlouhá až 25 cm, která se znovu často zakořeňuje. Lichozpeřené listy dlouhé až 20 cm jsou složené z podlouhle vejčitých lístků, které jsou na okraji pilovitě zubaté. Listy mají na rubu stříbřitý lesk a jsou plstnaté. Květy žluté, drobné, velikost kolem 15-20 mm, jsou složené z 5 žlutých okvětních plátků, doba květu květen- srpen, plodem jsou nažky.

Výskyt

Roste hojně na vlhkých stanovištích, břehy rybníků, tůní, řek, potoků, ale i na loukách, pastvinách, v zahradách, kde je považována za nepříjemný plevel.

Obecně

Je to plevel, který svým rychlým pokrytím okolního prostoru ostatní rostliny potlačuje, zastiňuje je a odebírá jim živiny. Pokud je půda udržovaná, není s ní problém, ale pokud jde o místa zanedbaná, nebo přímo neudržovaná, tam bují a usurpuje ostatní rostliny.

Zajímavosti

Dodnes se používá v lidovém léčitelství, předmětem sběru je nať, která se sbírá na začátku květu, květen - červen. Působí žlučopudně, tlumí křečovité bolesti, protizánětlivý vliv na sliznice, zlepšuje trávení atd.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….