Rybářský rozcestník

Porcování, chlazení a skladování vyuzených ryb

Důležité rady a tipy, jak porcovat, skladovat a případně zamrazovat vyuzené ryby.

V ledu skladované ryby

Porcování ryb na filety

Uzeným rybám se nejprve z obou stran šikmo nařízne hlava a ocas a oddělí se od těla. Pak se odříznou napřed hrudní ploutve a potom i zbývající ploutve. Nakonec se rozřízne břicho.

Poté se odříznou filety a oddělí kosti na spodní straně. Opatrně se odříznou tukové polštářky na zádech a odstraní se zbývající kosti.

 

Správné skladování a zmrazování uzených ryb

Uzená ryba samozřejmě nejlépe chutná hned po vyuzení, tedy přímo z udírny. Pokud ji však chceme skladovat třebas jen jeden den nebo ji rovnou zmrazit na několik týdnů, měli bychom postupovat se stejnou pečlivostí jako při samotném uzení.

Ryba nesnese žádný cizí zápach – ať už ji skladujeme v chladničce nebo ve sklepě, jestliže ji například uložíte vedle aromatického sýra, pak se nemůžete divit, když se její chuť zkazí. Totéž platí pro skladování v mrazničkách.

 

Chlazení

Po vyuzení se ryby nesmí skladovat navrstvené na sobě, ale musí se nechat vychladnout na hácích v chladné místnosti nebo na bezprašném místě ve stínu. Nedoporučuje se ryby uzené za horka hned po vyuzení ukládat do chladničky, protože by určitě ztratily část své charakteristické chuti. Ryba vychladne si po dvou hodinách, jestliže při větším množství ryb nemáte k dispozici dostatečné množství háků, můžete nechat ryby vychladit také na roštu z drátěného pletiva, jakmile „šťáva“ z ryb začne rosolovatět, je ryba vychlazená.

 

Skladování

Nejdelší trvanlivost a především ochranu před ztrátou hmotnosti zaručuje vakuové balení. K tomu ale potřebujete speciální přístroj, který se vyplatí snad jenom majiteli rybníka. Uzené ryby však můžete skladovat i bez této pomůcky.

V chladničce můžeme s dobrým svědomím doporučit skladování 1 až 2 týdny, pokud bude zaručena poměrně stálá teplota, ne vyšší než 3 °C. Ryby je však nejprve nutno zabalit do hliníkové fólie.

Před servírováním můžete rybu položenou na hliníkové fólii ještě mírně prohřát v troubě, aby se zvýraznila její uzená chuť. Bude se vám také lépe stahovat kůže a snáze odstraníte kosti.

V mrazničce vydrží ryba zabalená v hliníkové fólii nebo ve vakuovaném obalu až tři měsíce, aniž by výrazněji ztratila svou chuť. Předpokladem však je teplota alespoň -22 °C. Před zmrazením byste měli na obalu vyznačit datum spotřeby. Rozmrazování se provádí nejlépe v chladničce a následně při pokojové teplotě.

Stejně jako ryba skladovaná v chladničce nebo v chladné komoře by se měla ryba před servírováním mírně prohřát, aby se zvýraznila její chuť.

Autor: Egon Binder

Nejčtenější články

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….