Rybářský rozcestník

Uzení ryb – kuchání

… V roce 1987 vyděsil spotřebitele potravinový skandál kvůli cizopasníkům (hlístice) v mořských rybách. Spolkové ministerstvo zdravotnictví vydalo nové „Nařízení o hygienických požadavcích na ryby a korýše“ …

Kuchání ryb

Kuchání a čištění ryb

Kuchání a odstranění všech vnitřností se má dělat tak, že se ryby od hlavy naříznou. Přitom nikdy nesmíte poškodit vnitřnosti (zvláště žlučový váček), abyste zabránili znečištění jejich obsahem. V žádném případě pak nezapomeňte břišní dutinu ryb několikrát vypláchnout pod tekoucí vodou nebo v několikrát vyměňované vodě. Voda pro čištění by měla mít asi 10 °C a měla by být pitná.U ryb, které jsou pokryty silnými šupinami, pak následuje důkladné odšupinování ručně, nožem, škrabkou nebo v odšupinovacím stroji, který se prodává v rybářských potřebách.

Po naložení do láku, ale ještě lépe před naložením, se doporučuje odstranit z ryb, které jsou určené k uzení, žábry, a to ze dvou důvodů: žábry se obzvlášť rychle kazí a kromě toho se v nich zachycuje mnoho slizu a krve, které se během uzení uvolňují a na zlatožlutých tělech ryb vytváří nevzhledné šmouhy.

 

Opatrnost při kuchání ryb

V roce 1987 vyděsil spotřebitele potravinový skandál kvůli cizopasníkům (hlístice) v mořských rybách. Spolkové ministerstvo zdravotnictví vydalo nové „Nařízení o hygienických požadavcích na ryby a korýše“.

Toto nařízení mělo především vyřešit problém hlísti v mořských rybách. Předpisy stanovily, jak se musí zacházet s rybami, ulovenými na otevřeném moři nebo u pobřeží, bezprostředně po výlovu, při transportu do skladišť nebo při zpracování.

Podle tohoto nařízení by se měly řídit také soukromé osoby, které udí ryby. To znamená, že by se měly všechny ryby – kromě sleďů a ryb podobné velikosti – okamžitě vykuchat. To má zabránit tomu, aby se po výlevu cizopasníci nedostali z vnitřností do masa.

Hlístice dnes najdeme i přímo v mase mořských ryb, především v břišních stěnách. Jestliže jsou silně napadena játra, musí být v každém případě provedena kontrola. Části ryb, které očividně obsahují živé nebo mrtvé hlístice, musí být odstraněny.

Spotřebitel pozná hlístice tak, že v plátku ryb, který drží proti světlu nebo lampě, uvidí červenohnědé skvrny v bílém rybím mase. Kdo chce mít jistotu, měl by mořské ryby udit pouze jako filety (s kůží), protože jejich kontrola je jednodušší.

Při kuchání ryb je důležitá čistota. Ledvinu na páteři nejlépe odstraníte vybráním lžící.

Autor: Egon Binder

Nejčtenější články

Chytáme candáty

Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím