Rybářský rozcestník

Koření vhodné k uzení ryb

O koření (ochucování) mohou být samozřejmě vedeny spory, obzvlášť při kořenění rybích pokrmů. Každý má to své pravé a nejlepší! Ovšem někdy je třeba se inspirovat.

Pro někoho již posolení znamená určitý druh lehkého okořenění, které se v žádném případě nesmí přehnat, pokud nemáte zrovna chuť na uzeného slanečka. Pro někoho je důležité také to, jakou chutí obohatí rybí maso druh dřeva použitého k uzení a udicí moučka. Avšak ryba by měla zůstat rybou.

Kdo by chtěl přesto kořenit a nemá s kořeněním ryb žádné velké zkušenosti, měl by jako přísadu do nálevu použít koření na ryby, které se běžně prodává v obchodech. Samozřejmě lze při nakládání ryb do solného roztoku použít také čerstvé bylinky nebo koření (bylinky), jako je kopr, bazalka, tymián, saturejka, petržel, rozmarýn, kapary, česnek (třeba na kapra), mletá paprika a hořčice. Nikdy nemůže uškodit pepř.

Mělo by se však kořenit vždy s citem a podle toho, jak je kdo zvyklý. Takže ani v receptech nelze stanovit přesné množství koření, které by vyhovovalo každé chuti.

Tip na skvělé rybí kořenění:

U jiného způsobu kořenění se koření nepřidává do solného nálevu, ale ryba se po nasolení a osušení potře směsí koření a toto koření se po vyuzení opět částečně setře. Příklad takové směsi (roztluče se v hmoždíři nebo v plastovém sáčku paličkou):

  • 2 díly zrnek pepře
  • 2 díly koriandrových semen
  • 1 díl nového koření
  • 2 díly jalovcových bobulí

Kromě toho lze k udicí moučce přidat několik jalovcových větviček.

Autor: Egon Binder

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….