Rybářský rozcestník

Náš tip na výlet pod hladinu vody

Je zima, mráz, sníh a tak hlavně pro ty menší rybáře a rybářky je v tomto čase nějaká výprava k vodě téměř nemyslitelná. Snad, pokud bude štěstí a zamrznou rybníky, půjde vyrazit o víkendu na nějaký revír zachytat si na dírkách. Ovšem to je spíše zábava pro dospělé, protože delší pobyt na mrazu má svá úskalí a menším dětem bych tuto zábavu rozhodně nedoporučoval. Ale přesto v lednu nebo únoru lze uskutečnit dobrodružnou výpravu k vodě a přitom být v teple! Přemluvte rodiče a udělejte si výlet k Uherskému Hradišti do katastru obce Modrá, kde se nachází areál Živá voda. To je ráj pro všechny milovníky přírody, vodních živočichů a také sladkovodních ryb.

tunel3tunel4tunel5tunel6zunel8

Ve venkovní, ale v zimě především ve vnitřní expozici, najdete původní druhy vodní fauny i flóry. Ryby si zde malí i velcí rybáři mohou prohlédnout díky 8 metrům dlouhému skleněnému tunelu. Stojíce pod vodou je dobře vidět život ryb a to pěkně z blízka. Nad hlavou vám plavou ryby kaprovité, lososovité, dravci, ale například i některé druhy jeseterů.

Venkovní expozice je také velice zajímavá, jsou tu jednotlivé biotopy vztahující se k vodnímu prostředí. Ryby, živočichy i rostliny lze vidět v jejich přirozeném prostředí. Lze se procházet kolem prameniště, jezírek, mokřadů …

V místním přírodním biotopu se lze dokonce v létě také koupat! V zimě to pochopitelně není možné. 🙂

Více o podvodním tunelu

Podvodní tunel ve sladké vodě v přírodě je ojedinělým experimentem v rámci celé Evropy. Nachází se v hloubce 3,5 metru pod vodní hladinou, má délku 8 metrů a šíři 2 metry. Po levé straně může návštěvník vidět ryby chladných vod, horských potoků a řek – jelce, lipany, mníky, pstruhy, parmy a oukleje. Pravá strana patří především velkým rybám. Typickým obyvatelem je kapr, kteří se tu chovají v několika formách.  Dravce reprezentují štiky, candáti, dokonce i sumci. Raritou expozice jsou pak jeseteři – tažné ryby, které dříve migrovaly z Černého moře až do řeky Moravy. Mezi jeseterem ruským, malým či hvězdnatým se vyjímá vyza velká – největší sladkovodní ryba světa. V expozici lze uvidět několik vyz délky téměř 2 metry! Tunelem lze procházet samostatně nebo s průvodcem.

Na webových stránkách www.zivavodamodra.cz najdete také různé speciální akce, například potápěčské exhibice a přednášky o potápění či ukázky rybolovných technik.

Je skvělé, že celý areál je bezbariérový, pro obě patra je možno využít výtah a tak i handicapovaní rybáři a rybářky se zde mohou pohybovat bez větších problémů.

Myslím si, že právě zimní měsíce jsou tím správným časem na poznávaní ryb pěkně pod drobnohledem, což právě expozice v Živé vodě v Modré u Velehradu umožňuje. Doporučuji jak malým, tak ale i velkým rybářům si prohlédnout naše sladkovodní ryby z trochu jiné perspektivy!

Více se o celém projektu dozvíte na jejich webových stránkách zde: www.zivavodamodra.cz

Foto i část textu zdroj:  www.zivavodamodra.cz

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….