Rybářský rozcestník

Jak využít ztvrdlé vánoční cukroví

Asi téměř v každé rodině zbude po vánočních svátcích nějaké to cukroví. Dá se zamrazit a použít příští rok, ale už není tak dobré. Dáme vám lepší tip, jak upotřebit ztvrdlé cukroví v rybařině. Můžeme ho totiž využít jako součást zakrmovacích směsí! Především kapři a cejni si dají říci v ledové zimní a jarní vodě a neodmítnou sladké drobení.

zimni-smes-cukrovi11vánočnívánočnívánočnívánočnívánoční

Ano, je to tak! Ztvrdlé vánoční cukroví rozhodně nevyhazujte, ale pomocí mixéru si z něj připravte skvělou složku zimní zakrmovací směsi. Nejlépe je využít jen čisté cukroví, bez náplní, jako perníčky, vanilkové rohlíčky, různé strojkové cukroví a pod. Mám ale kamaráda a ten naopak dává do mixéru a krade manželce ze spižírny především marmeládou slepované cukroví. Směs je pak více lepivá, což je žádoucí.

TIP: Místo mixéru lze použít klasický drtič boilies koulí….

Suchá směs je skvělá, že se nekazí a dá se v sáčku nebo vhodné umělohmotné krabičce přechovávat až do léta. Rozemleté cukroví s náplněmi raději využijme co nejdříve, nebo ho ho zamrazme.

A jak postupovat při přípravě zakrmovací směsi?

Buď můžeme použít jen samotné cukroví, které mírně nastavíme strouhankou a spojíme nějakým tekutým posilovačem, nebo lze využít sypké, práškové posilovače a směs navlhčit až u vody. Pokud budeme chytat na klidné, stojaté vodě, stačí opravdu jen prášek z cukroví a trochu strouhanky, pokud budete chtít lovit na vodě proudné, pak 10 % složky krmení by měla být hlína, aby byla zakrmovací směs potápivá a co nejvíce se držela u dna. Hlína a vhodný lepivý prvek a zakrmení zůstane pěkně v krmítku a chvíli tam vydrží.

Zakrmovací směs nastavená podrceným nebo rozmixovaným cukrovím…

A na závěr ještě jedna rada. Nemáte-li cukroví, lze ho nahradit různými sušenkami, které po rozdrcení fungují podobně, jako cukroví.

Recept na zakrmovací směs najdete zde: Zimní krmítková směs z vánočního cukroví

Úvodní foto: Pavel Bobrman

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….