Rybářský rozcestník

Pcháč bahenní (Cirsium palustre)

Dvouletá vytrvalá bylina, vysoká až 200 cm z čeledi hvězdicovitých – Asteraceae. Roste na vlhkých loukách a pasekách, zrašelinělých loukách, prameništích, na okrajích vod, ve vlhkých příkopech a v prosvětlených olšinách.

pcháčpcháč

Název latinsky

Cirsium palustre

Rozpoznávací znaky

Statná až 200 cm vysoká plstnatá, žebrovaná lodyha, ostnitě křídlatá, většinou větvená až v horní části. Dolní listy v přízemní růžici, jsou mohutnější než listy lodyžní, listy jsou ostnité, peřenosečné až peřenoklané, listy na rubu plstnaté. Květenství úbor je na vrcholu lodyhy po 2-8 úborech, úbory přisedlé nebo krátce stopkaté. Zákrovní listeny červenohnědé, plstnaté s krátkým ostnem. Květy nachové, méně často bílé, oboupohlavní, plodem jsou hladké okřídlené nažky, doba květu červen - září.

Výskyt

Roste na vlhkých stanovištích, okraje vodních ploch, prameniště, zrašeliněné louky, vlhké příkopy atd. Vyskytuje se po celém území ČR, v teplých oblastech jižní Moravy je však vzácný.

Obecně

Pcháč bahenní je v Evropě považován za plevelnou rostlinu. Ponejvíce se vyskytuje na místech, která nejsou příliš hospodářský využívána. Pohlíží se na něj jako na tradiční součást evropské flory.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….