Rybářský rozcestník

Vědci varují před důsledky znečišťování vod. Ryby v Česku mění pohlaví

Dlouhá léta se lidé obávají, k čemu povede vypouštění zbytků léčiv, chemikálií či hormonální antikoncepce zpět do přírody a vodních toků. Nyní přibývá dat, která potvrzují, že řada těchto látek – odborně řečeno endokrinních disruptorů – nepěkně ovlivňuje živé organismy, hlavně ryby.

V Česku se to týká například řek Labe, Vltavy, Jihlavy, Svratky nebo Tiché Orlice. Na Slovensku je dřívější výrobou polychlorovaných bifenylů (PCB) zasažena vodní nádrž Zemplínská šírava. „Na postižených lokalitách byl pozorován zvýšený výskyt intersexu (se znaky obou pohlaví), abnormalit u pohlavních žláz, současný výskyt samčích i samičích buněk, zmenšení pohlavních žláz u samců či snížená hladina samčích hormonů,“ řekla LN Klára Hilscherová z centra Recetox Masarykovy univerzity v Brně …

Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….