Rybářský rozcestník

Kravský uzel

Uzel skvělý například při spojení fluorocarbonu a kmenové šňůry. Skvěle drží, přitom není moc hamatný a tak i dobře prochází očky prutu. Nejvíce ho tedy využijeme při vláčení, ovšem také například při chytání sumců na trhačku s využitím fluorocarbonové montáže. Rovněž šokovou šňůru lze tímto uzlíkem spojit s kmenovým vlascem! A tak si ho mohou oblíbit i kapraři.

Na fluorocarbonu (na obrázku je červený) uděláme větší protáhlé očko, kterým protáhneme kmenovou šňůru (na obrázku je zelená!)…

… začneme omotávat jedním směrem a to směrem od ohnuté části fluorocarbonu, dbáme na perfektním poskládání jednotlivých omotů …

… uděláme 6 až 7 omotů … raději více, než méně ….

… poslední omot dokončíme a vrátíme se zpět stejným počtem omotů, opět dbáme na perfektním řazení jednotlivých omotů, konec protáhneme stejným očkem, kterým jsme začali …

… omoty porovnáme, namočíme a dotáhneme tlakem od sebe, v jedné ruce držíme fluorocarbon, v druhé obě části kmenové šňůry, přebytečný konec odstřihneme.

Tip: Léta ho používám, ale provádím jen první sadu omotů, pak se vrátím na přímo s koncem kmenové šňůry, který strčím do výchozího očka, namočím a dotáhnu, úplně to stačí. Ty zpětné omoty jsou jen jistící. Ovšem za celou dobu, co uzel používám, mě ani jednodušší varianta nepovolila v uzlíku, spíše, například při vázce, praskl někde ve střední části montáže samotný fluorocarbon! Další omoty pak také zvětšují samotný výsledný uzlík, což občas, při špatném seskládání jednotlivých omotů, může vést k zadrhávání uzlíku při procházení očky prutu.

Text: Jiří Langer, obrázky: Filip Woody Langer

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….