Rybářský rozcestník

Co dělat, když se nám chce při lovu spát?

Energetické nápoje zná asi každý rybář. Nakopnou a ještě zaženou žízeň. Také černá káva, takový drsný lomcovák, nás dokáže probrat z dřímoty a duševní i fyzické krize. Ale jde to i jinak! Znáte Guaranu? Účinky guarany poznali již před staletími různé amazonské kmeny indiánů a využívali ji též spolu s jinými bylinami pro podporu koncentrace a doplnění energii právě při lovu či bojových výpravách.

Je nenávyková a velice šetrná. Účinky guarany poznali již před staletími různé amazonské kmeny indiánů a využívali ji též spolu s jinými bylinami pro podporu koncentrace a doplnění energii při lovu či bojových výpravách. Celé semeno obsahuje přibližně 4 % kofeinu, což je téměř 2x tolik než obsahuje káva! Navíc díky obsahu theofylinu a theobrominu působí mnohem déle (až 5 hodin ) a účinek není tak agresivní.

Guarana podporuje fyzickou i psychickou vitalitu člověka. Dodává energii při únavě a napětí. Má vliv na metabolismus tuků, ovlivňuje a napomáhá normalizovat hmotnost. Proto je velice účinná při redukčních dietách. Lidé pociťují při užívání guarany větší pocit sytosti a tedy menší potřebu doplňování energie nevhodnými potravinami. Guarana podporuje také přirozenou obranyschopnost organismu.

Jak se používá?

Guaranové semeno celé se užívá tradičně žvýkáním, díky tomu se účinné látky vstřebávají již přes sliznice a nástup účinku je mnohem rychlejší. Semeno je však velmi tvrdé a musí se nechat v ústech nabobtnat. Jiná možnost je v hmoždíři nadrtit nebo rozsekat v robotu a podle požadovaného účinku rozmíchat přibližně čajovou lžičku v jogurtu, džusu či šťávě a vypít. Podává se i jako digestiv po jídle.

Koupit se dá běžně v e-shopech na internetu.

Zdroj: www.receptyonline.cz

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…