Rybářský rozcestník

Co dělají ryby v zimě

Většina lidí si myslí, že aktivita ryb pod zamrzlou hladinou ustává, ryby celou zimu prospí, nebo leží netečně u dna. Je pravda, že i když není voda zamrzlá, přesto se na hladině do +4 °C nedělají kolečka a ve vodě moc živočichů neuvidíme. Ani ryby nejsou zrovna moc aktivní a vůbec jim nechutná. Pokles teploty vody znamená přirozeně snížení úrovně látkové výměny, proto většina druhů ryb v našich vodách omezí v ledové vodě příjem potravy na minimum nebo úplně. Ale rozhodně nespí, jen se udržují v klidu. Ovšem to neplatí pro všechny ryby!

Co dělají ryby v zimě

Nejvíce si ve studené vodě libuje mník jednovousí. Nejen, že se v prosinci a v lednu rozmnožuje, ale současně se právě v ledové vodě stupňuje jeho aktivita ve vyhledávání potravy. V roce 2013 se mi je poštěstilo chytit poprvé v životě na rybičku na revíru Labe 11-12, určitě se dostaly do Labe po červencových záplavách v roce 2013, z některých přítoků Labe. Ryby byly po vyfocení vráceny vodě, protože mník je celoročně hájený. Záběry mníka byly razantní, žádné popotahování jako u candáta.

Mníci z Labe

V zimě je aktivní i pstruh duhový a siven americký, kteří se v tomto období rovněž rozmnožují, podobně jako maréna a peleď. Co se týče úhoře a sumece, tyto ryby příchodem zimy zastavují příjem potravy, ale například aktivita u okouna, štiky a candáta neustává.

Aktivní jsou i bílé ryby. Nejaktivnější je v zimě tloušť, podoustev, plotice, perlín, méně pak cejn. Kapr se chytí někdy taky, ale většinou náhodně a to spíše na řece.

Na rybnících, které jsou většinou zamrzlé, se kapři shromažďují po desítkách i stovkách v hnízdech, které si připraví v podobě mělkých kruhových prohlubní, které si připraví v měkkých a hlubokých částech rybníka. Tyto místa jsou dobře patrná u vypuštěných rybníků. Podobná zimoviště jsou také na řekách, v zátokách, kde není skoro žádné proudění vody.

Zamrzlé jezero, ryby jsou v klidu pod ledem v těch největších hloubkách

V zimě zkušení rybáři mění místa lovu i způsob lovu, ryba je o dost opatrnější. Nejvhodnější jsou hluboká místa na řece, třeba kde kotví lodě, do hloubky na řece se stahuje většina ryb. Vhodná jsou i místa pod jezy a splavy, kde je voda bohatě okysličená, zde je rovněž šance na zimní úlovek.

Další možností, kde ulovit i v ledové vodě nějakou tu rybku, je nahodit do tůní nebo rybníků, které mají přítok a voda zde úplně nezamrzne. Jen pozor na proboření ledu, většinou na okraji není moc silný.

Na přitoku bývá voda často nezamrzlá …

Kotviště lodí – vhodné místo pro zimní lov

Pod splavem bývají ryby aktivní i v zimě

V zimě chtějí mít ryby klid, shromaždují se na přirozených stanovištích, třeba pod podemletými břehy, pod padlými potopenými stromy, pod velkými balvany atd.

A jak je chytat? V prosinci dravce nejradši chodím chytat dravce na marmišku, přívlač, nebo na mrtvou rybičku. Většina úlovků jsou okouni, občas štika nebo candát.

Štika je aktivní i v zimě

Od ledna pak chytám metodou plavaná nebo na položenou na feeder. Slabý vlasec tak 0,15 mm, háček krystalka. Za zimní nástrahy nejvíce používám červy a hnojáčky. A úlovky? Nejvíce chytám plotice, tlouště, občas dostanu i nejakou tu podoustev nebo cejna.

K zimnímu rybolovu patří i lov na dírkách. Kousek od mého bydlištěse nachází revír, kde je tento způsob povolen. Někdy tam není ani noha, jindy je tam hlava na hlavě. I 70 lovících rybářů zde kamarád napočítal. Jedná se o veslařský kanál Račice, který je naštěstí rozlehlý, takže místa je zde dost. Nejvíce zde berou pstruzi a lipani, které se zde na podzim prqvidelně vysazují.

Račický kanál

Kanál má také své 2 oběti mezi rybáři, kteří zde utonuli. Jeden v roce 2014, právě při lovu na dírkách, kdy neposlechl ostatní rybáře, že led je uprostřed slabý, probořil se a zůstal pod ledem. Další zahynul v roce 2015. Jsou zde vyhrazena i místa pro invalidy, kdy se dá vjet do areálu autem. Dotyčný zaparkoval auto kolmo k vodě a nezabrzdil. Břehy jsou zde strmé, auto se rozjelo, srazilo rybáře na židličce do vody, samo vjelo do vody a rybář zůstal pod vozem ve vodě, kde se utopil. Takže zimní rybařina má i svá rizika!

Podmínky lovu v Račicích – cedule

Text i foto: dědek Wassermann, úvodní foto: fotky-foto.cz

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….