Rybářský rozcestník

Řezan pilolistý (Stratiotes aloides)

Tato vodní rostlina patří ke kriticky ohroženým druhům naší flóry, je chráněná zákonem. Roste v tůních, v močálech, či ho můžeme najít v mrtvých ramenech řek, především v nížinách a pahorkatinách, ve vyšších polohách spíše neroste.

Řezan pilolistý - Krebsschere

Název latinsky

Stratiotes aloides

Jiný název

rezavka aloovitá, krebsschere

Rozpoznávací znaky

Řezan pilolistý připomíná aloe nebo kaktus plující na vodě. Listy má ve tvaru růžice, pichlavé, s ostře zubatým okrajem. Pokud kvete, v naších podmínkách jen zřídka, pak od června do srpna. Má bílé květy.

Výskyt

V Česku ho najdeme na jižní Moravě, kde je původním druhem. Do Čech byl rozšířen asi ptactvem, tedy přesně jejich trusem. Ve světě pak roste hlavně ve střední a severní Evropě.

Obecně

Vodní rostlina, která nejdříve kořenuje ve dně, pak, v době květu, volně plave pod hladinou s listovou růžicí částečně vykukující nad vodou. Rovněž bílé květy plavou nad hladinou, ovšem v našich podmínkách jen ojediněle.

Patří ke kriticky ohroženým druhům naší flóry, je chráněná zákonem!

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.