Rybářský rozcestník

Vodní mor americký (Elodea nuttallii)

Tato vodní jednoděložní rostlina z čeledi voďankovité (Hydrocharitaceae) se velmi podobá vodnímu moru kanadskému. Liší se od sebe především užšími a delšími listy. Jinak vypadají stejně.

Název latinsky

Elodea nuttallii

Rozpoznávací znaky

Rostlina s ponořenými listy. Dělí se jen lodyha, nemá oddenky ani výběžky. Vodní mor americký je velmi podobný vodnímu moru kanadskému, od kterého se liší užšími a delšími listy.

Výskyt

Pochází z jižních států USA, zplaněl na různých místech Evropy. Rroste převážně v nezamrzající vodě.

Obecně

Jedná se o vytrvalou vodní sladkovodní rostlinu, která koření ve dně, ale může přežívat i volně vznášející se ve sloupci vody.

Také tato rostlina, stejně jako vodní mor kanadský, vytváří prostory pro klidové zóny ryb, ochranu plůdku. Také v jejich listech žije mnoho různých bentických organismů.

Prodává se i v akvaristice jako rostlina pro sladkovodní akvarijní rybky. Své uplatnění má i v malých domácích jezírkách.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….