Rybářský rozcestník

Rdes hřebenitý (Potamogeton pectinatus)

Tento druh rdesu byl donedávna řazen do skupiny tzv. úzkolistých rdestů. Vzhledem k tomu, že se od nich v mnoha detailech dost odlišuje a to i geneticky, proto je v poslední době řazen do samostatného rodu Stuckenia (rdestík), který v současnosti čítá 7 druhů (u nás roste pouze tento jediný).

Název latinsky

Potamogeton pectinatus

Jiný název

červenavec hrebenatý

Rozpoznávací znaky

Má jednoleté oblé lodyhy v horní části bohatě větvené, zejména ve vrcholových partiích zprohýbané, dlouhé až 2 metry, kromě oddenků tvořící v substrátu i přezimující hlízky. Listy má ponořené, přisedlé, niťovité až úzce čárkovité, dlouhé, 2 až 3 cm, široké až 3 cm, na vrcholu zašpičatělé, s podélnými žilkami. Klasy válcovité, z nich vyrůstají početné květy. Květy čtyřčetné, okvětní lístky světle hnědé až zelenavě hnědé.

Výskyt

V Česku se vyskytuje poměrně dost hojně, zejména v teplejších oblastech. Méně roste, ve výše položených oblastech, na horách plně chybí.

Obecně

U nás jeden z nejběžnějších druhů rdestů. Je to vodní rostlina s vytrvalými oddenky a většinou jednoletými mohutnějšími lodyhami. Roste v zatopených pískovnách, na sádkách, ale i v mrtvých ramenech řek, velmi často i ve vodě tekoucí, nejvíce ve středních a dolních tocích řek a potoků.

Jeho výskyt indikuje špinavou vodu, hlavně městské splašky.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….