Rybářský rozcestník

Rdest kadeřavý (Potamogeton crispus)

Jednoletá nebo ozimá, pod ledem přezimující vyšší rostlina s oddenkem. Roste v rybnících, hasičských nádržích, v dolních úsecích řek, ale také v mrtvých říčních ramenech. je oblíbenou potravou vodního ptactva.

Název latinsky

Potamogeton crispus

Jiný název

červenavec kučeravý

Rozpoznávací znaky

Má až 130-200 cm dlouhou lodyhu, která je zaoblená, zmáčknutá, jak jednoduchá, tak chudě větvená. Zbarvená je do hněda, hnědo-zelena, listy pak mají žilkování, které je zabarvené mírně dočervena. Má podlouhlé ponořené listy, podél okrajů výrazně kadeřavé. Květy má drobné, kvetoucí na hladině.

Výskyt

U nás roste po celém území, nejvíce ale v teplejších oblastech.

Obecně

Rdesu kadeřavému, rostoucímu pod vodou, vyhovuje stojatá, nebo jen mírně proudící voda, středních a dolních toků řek, také v jejich ramenech. Ovšem najdeme ho i jindy, v rybnících, hasičkých nádržích, odvodňovacích kanálech …

Kvete od května do srpna. Přežije i chladnou zimu pod ledem.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.