Rybářský rozcestník

Stolístek přeslenitý (Myriophyllum verticillatum)

Roste v tůních, rybnících, v mrtvých ramenech řek, v odvodňovacích kanálech, i jinde, ale tam, kde je dostatek organického bahna. Kvete od června do srpna. Na březích a bahnitých obnažených dnech často vytváří stromečkovité formy, pěkně jednu vedle druhé, tvořící skupiny připomínající les.

Stolístek přeslenitý

Název latinsky

Myriophyllum verticillatum

Jiný název

stolístok praslenatý

Rozpoznávací znaky

Vodní bylina s dlouhými oddenky s ponořenými listy dlouhými do 5 cm, většinou jsou delší než internodia. Květenství je ve tvaru klasů, roste vynořené nad hladinou.

Výskyt

Roste v téměř celé Evropě, v Asii je rozšířen na Blízkém východě, také roste v severní Africe a na většině území Severní Ameriky. V Česku roste řídce zejména ve větších řekách povodí Polabí a jižní Moravy. Také v nízko položených oblastech, například v Českém ráji.

Obecně

Vytrvalá vodní bylina milující bahnité dno. Má plazivými oddenky dlouhé až 3 metry. Roste ve hloubkách do 1 metru. V Červeném seznamu je stolístek přeslenitý uvedený jako ohrožený druh.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.