Rybářský rozcestník

Rákos obecný (Phragmites australis)

Vytrvalá šedozelená tráva s tuhým stéblem a mohutným oddenkem seskládaným z článků. Všude kde roste, vytváří mohutné husté porosty, které jsou nežádoucí například v chovných rybnících, tam růst tohoto rákosu lze omezit například pravidelným sekáním.

Rákos obecný - Phragmites australis

Název latinsky

Phragmites australis

Jiný název

trsť obyčajná

Rozpoznávací znaky

Vodní tráva s tuhým, v dolní části chlupatým, v horní části holým stéblem často vysokým více jak 4 metry. Má mohutný oddenek seskládaný z článků. Listy má dlouhé až 50 cm a široké do 3 cm. Květenství má až 40 cm dlouhá, jsou hnědá, často nafialovělá, tvořená z klásků s ochlupenými větévkami. Kvete v srpnu a září.

Výskyt

Druh rostliny rozšířený téměř po celém světě, kromě vysokých hor a také některých tropických oblastí.

Obecně

Rákos obecný najdeme růst na březích vod, v podmáčených lesích, bažinách. Slouží jako úkryt ryb, ale i benetické drobné rybí potravy. Trávy rákosu obecně také slouží jako útočiště mnoha ptákům. Ovšem díky jejich rychlému růstu dokáží i rychle zarůst chovné rybníky, což je naopak nežádoucí.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.