Rybářský rozcestník

4. MYSLIVECKO-RYBÁŘSKÁ SLAVNOST

V Rožmitále pod Třemšínem se bude konat 4. Myslivecko-rybářská slavnost spojená s výlovem Sadoňského rybníka. Oslava práce podbrdských myslivců, rybářů a včelařů se uskuteční 5. října od 10 do 16 hodin. Na programu je tradiční výlov Sadoňského rybníka, myslivecké troubení, ukázka vábení jelenů, ukázky práce sokolníka a výcviku loveckých psů, lesní pedagogika a soutěže pro děti.

  • Datum konání: 5. 10. 2019 začátek od 10:00, délka 6 hodin
  • Místo konání: Sportovně-rekreační areál u Sadoňského rybníka, Komenského
  • Organizátor: Město Rožmitál pod Třemšínem
  • Doba trvání: 6 hodin

Připraven bude prodej rybích specialit, zvěřinových specialit, klobás a dalšího občerstvení a také prodej živých ryb a prezentace produktů našich včelařů. Hrát bude dechový orchestr Rožmitálská Venkovanka pod vedením Josefa Janouška a po oficiálním programu je připraveno posezení při muzice skupiny Mildy Velíška. Akci pořádá Město Rožmitál pod Třemšínem za podpory Středočeského kraje ve spolupráci s firmou Kaiser s. r. o., Mysliveckým spolkem Rožmitál p. Tř., Českým svazem včelařů – ZO Rožmitál pod Třemšínem, Českým rybářským svazem – místní organizací Rožmitál p. Tř. a Středočeským územním svazem.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím