Velmi účinné vláčecí gumové nástrahy. Místo ocásku mají rozšířenou placku kolmo k tělu, která účinně brázdí vodu a dokáže tak vyprovokovat dravce k útoku. Rippery a kopyta jsou vlastně jedno a totéž, kopyto je český výraz.
Revír, svazová voda která je vyjmenovaná v rybářském řádu, kde se může chytat jen na pstruhovou povolenku. Platí zde jiná pravidla, než pro lov na vodách mimopstruhových! Hlavní osádkou většinou potoků jsou pstruzi jak duhový, tak potoční, také siveni a …
Mlíčí jsou odborně chámové buňky, tvořící u ryb hustý sekret, nezbytný pro oplodnění jiker. Životnost chámových buněk je velmi rozdílná, záleží na druhu ryby. Například štičí chámové buňky žijí až 3 minuty, chámové buňky pstruha naopak jen asi 25 vteřin.
Jedno i více buněčné organismy blízké bakteriím a dost podobné řasám. V některých rybnících, ale i jinde, hlavně na stojaté vodě, se masově rozmnožují a vytvářejí tzv. vodní květ.
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.
Langer MediaNet s.r.o.
Chábory 5, 518 01 Podbřezí
IČO: 04732090, DIČ: CZ04732090
Kontakt: 775 684 842
rybarskyrozcestnik(@)seznam.cz
Copyright 2024 ©Rybářský rozcestník. Všechna práva vyhrazena.
Kopírování jakékoliv části webu není povoleno bez souhlasu autora.