Rybářský rozcestník

Jarní probouzení

24.2.2016 •
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Pokud už použijete montáž s pevným olovem, pamatujte na pár věcí. Zaprvé zvolte co nejlehčí olovo, které vám umožní dohodit na zvolené místo a udržet tam nástrahu. Kdybyste totiž použili těžké olovo jako v plné sezoně, může se stát, že se ryba chytí, ale jelikož nemá sílu, nedokáže s olovem pohnout a vyvolat záběr. Jeden kolega takto zjara chytal, a jelikož vyvážel, použil těžší olovo. Dva dny byl bez záběru, tak se jel podívat, jestli je vysbíraná návnada. Když přijel do místa, kde umístil montáž, nevěřícně zíral. V čiré vodě krásně viděl, jak je na jeho montáži zaseknutý cca 7kg kapr, který stojí na místě a ani se nehne. Je otázkou, jak dlouho tam visel, každopádně je lepší použít lehčí olovo. Druhá věc, kterou bych doporučil, je velmi krátký návazec. Při jemném nasátí máte u krátkého návazce mnohem větší šance, že háček skončí v tlamě, než u návazce středního či delšího, kde je mnohem vyšší pravděpodobnost, že kapr nástrahu vyplivne, aniž by se zasekl.

 

Spoustu zajímavých postřehů o jarním lovu kaprů naleznete v březnovém Českém rybáři v článku Michala Kučery. V distribuci od 26. 2. 2016! 

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.